back to top

Ресурси и прилози

Вести из подружница и секција

Вести из образовних институција и удружења

Facebook објаве

Објављено: 15.05.24

Pedagosko drustvo Srbije
Педагошко друштво Србије вођено претходно поменутим значајем неговања и развијања језичке писмености и читалачких компетенција, наставља са активностима у овој области.

С тим у вези, оргранизујемо нови термин радионице писања чланака на Википедији у сарадњи са Викимедијом Србије. Позивамо Вас да се у уторак, 21. 05. од 10 до 14 часова у Универзитетској библиотеци Светозар Марковић (Булевар краља Александра 71 Београд) придружите и својим учешћем у радионици допринесете видљивости и већој доступности знања о знаменитим личностима наше професије.

У првом делу радионице, имаћете прилику да прођете обуку писања на Википедији и савладате основе њеног коришћења. Обуку ће одржати манаџер образовног програма Викимедије Србије Небојша Ратковић, који кроз организовање бројних семинара намењним наставницима изнова открива могућности Википедије и њене иновативне примене у настави. Док ће радионицу предводити и са Вама поделити своје велико знање и искуство у овој области, наша чланица и сарадница Николина Шепић, вишегодишње награђивана као најбоља уредница Википедије у свету. Водитељка радионице ће Вам пружити подршку у свим фазама писања и помоћи да пронађете одговарајућу литературу за представљање личности коју сте одабрали.
Пријавите се за учешће на линку: forms.gle/v9ex67sagT4XjYPg8.
Број учесника на радионици је ограничен!

НАПОМЕНА: У циљу успешне реализације радионице, потребно је да отворите налог на Википедији на српском језику што можете учинити на линку који се налази у обрасцу за пријаву учешћа.
... Прикажи вишеПрикажи мање
Погледајте на Facebook-у

Објављено: 15.05.24

Pedagosko drustvo Srbije
Међународни дан породице – 15. мај

Међународни дан породице обележава се од 1994. године, доношењем одлуке Уједињених Нација да 15. мај буде посвећен истицању породице и њеног значаја као социјалне заједнице и ћелије друштва. Овогодишња тема носи назив Породица и нове технологије. Чињеница је да су дигиталне технологије постале свакодневни део дечјег одрастања и њихове будућности, а узимајући у обзир да је породица примарни васпитач, важно је да родитељи буду дигитално писмени, односно да поседују знања и вештине везане за употребу дигиталних уређаја. С тим у вези, појављује се појам дигиталног родитељства који подразумева укључивање дигиталних медија у свакодневницу и подржавање дечје активности у дигиталном окружењу.
Када je ова тема у питању, неретко се појављује дисбаланс моћи између родитеља и деце при чему деца некада могу имати више знања и вештина у овој области.
Битно је истаћи да и у овој сфери родитељи могу добити подршку када им је потребна.
Узимајући у обзир да истраживања показују да родитељи, углавном, траже помоћ и подршку педагога тек онда када дође до проблема, важно је да педагози као стручњаци понуде подршку кроз саветодавни рад и превентивне активности организоване и у предшколским и школским институцијама. Потребно је оснажити родитеље и децу да однос који стварају према информационим новинама буде здрав, односно утемељен на свести о њиховим предностима и недостацима као и коришћењу на одговарајући начин.
Нека овај дан буде подсетник колико је важно градити квалитетне односе са породицом и у пољу дигиталних технологија јер технологије треба да нам буду савезници, а не непријатељи!
Извори: hrcak.srce.hr/file/213631
file:///C:/Users/Korisnik/Downloads/slavinjak_tamara_specijalisticki_rad.pdf

Волонтерке ПДС-а: Тијана Миливојевић, Маја Мијаиловић и Милица Марковић.
... Прикажи вишеПрикажи мање
Погледајте на Facebook-у

Објављено: 09.05.24

Pedagosko drustvo Srbije
Поводом организовања Недеље сећања и заједнинштва у основним и средњим школама на територији Републике Србије, у периоду од 07. до 10. маја, у знак сећања на трагичне догађаје у Огледној основној школи „Владислав Рибникар“ у Београду, у Дубони, Малом Орашју и Нишкој бањи, Педагошко друштво Србије ће у наредним данима на сајту pedagog.rs објављивати материјале који ће служити као вид подршке у осмишљавању и реализацији активности планираних у оквиру Недеље сећања и заједништва. ... Прикажи вишеПрикажи мање
Погледајте на Facebook-у

Објављено: 08.05.24

Pedagosko drustvo Srbije
Извештај са састанка Републичке секције стручних сарадника 23. 04. 2024. године

Састанак Републичке секције стручнх сарадника одржан је у уторак 23. маја 2024. године, у 12 часова у просторијама амфитеатра Техничке школе ГСП. Састанак је отворен тако што су координатори секције Јела Станојевић и Емилија Марковић, испред Педагошког друштва Србије, и Ружица Петровић Гашевић, испред Друштва психолога Србије, поздравиле присутне и пожелеле добродошлицу.

Излагање је текло према установљеном дневном реду, те је прва тачка била Измене Правилника о обављању друштвено-корисног односно хуманитарног рада у установама образовања и васпитања. Психолог Биљана Лајовић је представила измене у Правилнику и истакла изузетну повезаност између поменутог Правилника и Правилника о протоколу поступања у установи у одговору на насиље, злостављање и занемаривање. Разматран је смисао друштвено-корисног рада као мере интервенције и превенције насиља, злостављања и занемаривања у школама, спрам акцентовања ширег значаја и функције истог. Током ове тачке покренула се плодна дискусија, при чему су отворена бројна питања и акцентована потреба за даљим унапређивањем у пракси.

Другу тачку дневног реда су отвориле педагог Наташа Стојановић и психолог Зорица Панић, представљајући измене Правилника о протоколу поступања у установи у одговору на насиље, злостављање и занемаривање. Разматрана је нужна укљученост педагошко-психолошких наука у доношењу и спровођењу законских и подзаконских докумената.

Састанку је присуствовало око 70 учесника, педагога, психолога, социјалних радника и дефектолога, заједно са волонтерима ПДС-а Катарином Лежаић, Милицом Марковић и секретаром Маријом Милинковић. Захваљујемо се колегама који су се окупили у оволиком броју и заједно развијали простор за отворену дискусију и размену, те се радујемо поновним сусретима и дискусијама!

Катарина Лежаић, Милица Марковић, Милена Вучинић, волонтерке Педагошког друштва Србије
... Прикажи вишеПрикажи мање
Погледајте на Facebook-у

Постаните члан Педагошког друштва Србије

или обновите чланство и остварите стручну помоћ и друге бројне погодности!

Заштита од насиља и дискриминације

СОС телефон

0800/200-201

МЕЈЛИНГ ЛИСТА

Уколико имате проблема са пријављивањем на нашу мејлинг листу, или ако су Вам потребне додатне информације, кликом на овај линк погледајте детаљна упутства…

Instagram објаве