Ресурси и прилози

Вести из подружница и секција

Вести из образовних институција и удружења

Facebook објаве

Објављено: 08.12.23

Pedagosko drustvo Srbije
Састанак Републичке секције стручних сарадника одржаће се у уторак, 12. 12. 2023. године у 12:00 у амфитеатру Техничке школе Нови Београд, ул. Омладинских бригада бр.25, Нови Београд.

Дневни ред:
1. Професионалне недоумице психолога и педагога у школама и могућа решења-Ивана Михаиловић, психолог у Техничкој школи Железник
2. Инклузија у средњим стручним школама- идеја и пракса-Тијана Совиљ, психолог у Техничкој школи Нови Београд
3. Процењивање адаптације и пружање подршке ученицима- Смернице за организацију и реализацију образовно-васпитног рада- размена искустава
4. Разно

Аутобуске линије: 68, 73, 76, 81, 94, 95, 610
Трамваји: 7, 7л, 9, 11

Ружица Петровић Гашевић
председник Секције
психолога средњих школа
... Прикажи вишеПрикажи мање
Погледајте на Facebook-у

Објављено: 06.12.23

Pedagosko drustvo Srbije
28. 11. одржан састанак Републичке секције стручних сарадника


Састанак Републичке секције стручних сарадника одржан је 28. новембра 2023. године са почетком у 12.00 часова у Техничкој школи ГСП која је и претходног пута уступила своје просторије за организацију састанка. На самом почетку добродошлицу, уз жељу за остваривањем конструктивних размена у угодној атмосфери, присутнима је упутила дикреторка ове школе Марија Вучинић.

Поздравном речи присутнима од стране координаторки Републичке секције стручних сарадника, Јела Станојевић и Емилија Марковић испред Педагошког друштва Србије и Ружица Петровић Гашевић испред Друштва психолога Србије званично је отпочео састанак. Представивши госта предавача Маринелу Шћепановић, мастер дефектолога која је говорила о подршци образовању и васпитању даровите деце и ученика у Србији отворена је прва тачка дневног реда. У оквиру овог предавања, поред терориjских разматрања на којима се заснива подршка ученицима/деци са изузетним/посебним способностима представљен је и документ Стручно упутство за препознавање, подршку и праћење образовања и васпитања ученика/ца са изузетним/посебним способностима Стручно упутство за препознавање, подршку и праћење образовања и васпитања ученика/ца са изузетним/посебним способностима. Након излагања, у покренутој дискусији, разматрала се потреба за повећањем видљивости овог документа, као и потребе практичара за оснаживањем и усвршавањем у овој области уз пропратне видове подршке.

Председница Педагошког друштва Србије Маја Врачар представила је ток дешавања почевши од организовања Панел о статусу, положају и улози стручног сарадника – педагога, покретања Иницијативе Одељења за педагогију и андрагогију Филозоског факултета Универзитета у Београду и Педагошког друштва Србије за унапређење статуса, положаја и улоге школских педагога, а затим и удружених захтева у виду Саопштења за јавности поводом положаја стручних сарадника у школама, представивши и последње новости везане за оснивање радне групе. Излагању се прикључила и Ружица Петровић Гашевић, где су саопштени представници ова два друштва у радној групи за израду Правилника о стандардима компетенција педагога и психолога у основној и средњој школи.

Координаторке су за крај објавиле настојање да се у наредном периоду састанци и размене буду учесталије, најавивши следећи сусрет за фебруар.

На састанку су подељене потврде о присуству на састанку Републичке секције стручних сарадника.

Марија Милинковић, заменик секретара Педагошког друштва Србије
... Прикажи вишеПрикажи мање
Погледајте на Facebook-у

Објављено: 05.12.23

Pedagosko drustvo Srbije
На данашњи дан, 5. децембра обележава се Светски дан волонтера, стога је важно истаћи његов значај у подстицању и ангажовању у волонтерским активностима. Педагошко друштво Србије је поносно на чињеницу да су млади педагози препознали значај волонтирања и узели учешће у раду нашег струковног удружења другу годину заредом.
У Педагошком друштву Србије деламо удруженим снагама и стремимо да знања, искуства, предлоге колега саслушамо и применимо у активностима које организујемо или чији смо део. Волонтерским програмом настојимо да подстакнемо младе педагоге да унапређују своје вештине, проширују спектар знања и искуства у сфери нашег позива.
Настојимо да градимо обострано разумевање, поштовање, да негујемо осећај брижности, саосећања и подршке и стога желимо да се захвалимо нашим волентерима у свакодневном доприносу у раду нашег удружења.

Ускоро вам представљамо наш волонтерски тим.

Урош Грајић и Јована Ђорђевић, волонтери Педагошког друштва Србије
... Прикажи вишеПрикажи мање
Погледајте на Facebook-у

Објављено: 24.11.23

Pedagosko drustvo Srbije
ОДРЖАН САСТАНАК СА ПРЕДСТАВНИЦИМА МИНИСТАРСТВА ПРОСВЕТЕ ПОВОДОМ ИНИЦИЈАТИВА И ЗАХТЕВА ЗА ПОБОЉШАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА У НАШИМ ШКОЛАМА И ПРОМЕНУ ПОЛОЖАЈА ПЕДАГОГА И ПСИХОЛОГА

У среду, 22. новембра 2023. године са почетком у 08.30 часова, у згради Министарства просвете одржан је састанак са представницима Педагошког друштва Србије, Актива психолога и педагога и Друштва психолога Србије. Састанку су испред Министарства присуствовали: посебни саветник министра, помоћници министра Сектора за основно и средње образовање и васпитање, начелница Одељења за координацију школских управа, шефица Одсека за људска и мањинска права у образовању, шеф Одсека за правне послове и представница Завода за унапређивање образовања и васпитања.

На састанку се дискутовало о сложености послова педагога и психолога у школама, кроз осврт на захтеве који су дати у обједињеној иницијативи; размењивани су аргументи и образложења, као и препреке које су до сада биле присутне у смислу разумевања позиције педагога и психолога у школама. Препознат је заједнички интерес да се проблеми прецизирају и да се приступи њиховом решавању, који ће у крајњем исходу довести до промене статуса и положаја психолога и педагога у школама.

Састанак је завршен закључцима о првим конкретним активностима које ће реализовати:
1. У најкраћем року, од 10 дана биће формирана радна група за израду Правилника о стандардима компетенција педагога и психолога у основној и средњој школи, од стране Завода за унапређивање образовања и васпитања.
2. Истовремено ће се радити и на изради Правилника о програму рада педагога и психолога.
3. Министарство у наредном периоду очекује од потписника захтева да понуде предлог измене Правилника о критеријумима и стандардима за финансирање установе која обавља делатност основног и средњег образовања и васпитања, а који се односе на прецизирање броја извршилаца педагога и психолога у школама у односу на број ученика, имајући у виду Уредбу о степну развијености општина и броју издвојених одељења, као и других специфичности школа.

Састанак је вођен у конструктивној и уважавајућој атмосфери.

Састанак је завршен у 09.50 часова.
... Прикажи вишеПрикажи мање
Погледајте на Facebook-у
[td_block_social_counter facebook=”pedagosko” twitter=”pedagosko” youtube=”Pedagosko” instagram=”pedagosko” manual_count_instagram=”257″ open_in_new_window=”y” style=”style10 td-social-boxed td-social-colored” facebook_app_id=”117505631605852″ facebook_security_key=”0254371edff2380fea432d077f7b292c” facebook_access_token=”117505631605852|dYiNi60FlfvZkS-M18MVA5I1nYw”]

Постаните члан Педагошког друштва Србије

или обновите чланство и остварите стручну помоћ и друге бројне погодности!

Заштита од насиља и дискриминације

СОС телефон

0800/200-201

МЕЈЛИНГ ЛИСТА

Уколико имате проблема са пријављивањем на нашу мејлинг листу, или ако су Вам потребне додатне информације, кликом на овај линк погледајте детаљна упутства…

Instagram објаве