Нешто сасвим другачије, Мода и рециклажа

113

Модно вече на Чукарици

Венчаница од папира за цвеће, сукња од фотографија, хаљина од кеса за ђубре, су само неки од модела који су приказани на модној ревији „Рециклажа“, у суботу, 7. марта, у Културном центру „Чукарица“.

Публика, у пуној сали Центра, била је позитивно изненађена оним што види на сцени. Са пажњом су пратили ревију и нису штедели дланове, већ су одушевљени, аплаузима награђивали моделе, који могу парирати моделима које виђамо на светским модним пистама.

Модну ревију  припремили су ученици и професори XIII београдске гимназије, желећи да на један занимљив начин дају допринос очувању природе и животне средине, указујући тако на неопходност смањења загађивача у свакодневном животу. Модели су израђени од цвећарског материјала, папира, натрон папира, сламчица, фотографија, најлон кеса, селотејпа, аудио-трака, чепова, шушкавца за кишобране и пластичних флаша.

Ревија је припремана пуна три месеца, и први пут је приказана ученицима ове гимназије у децембру месецу.

Целу ову причу осмислила је професорка латинског, Мирјане Козић, након путовања по Словенији где се сусрела са високом свешћу њихових грађана у очувању животне средине. Своју идеју изложила је колегиници Даници Ђурић, професорки билогије која води Еколошку секцију у овој школи, и која се са  одушевљењем прикључила реализацији овог пројекта.

Марина Петровић, Културни центар „Чукарица“
Данијела Алкесић, педагог