Nešto sasvim drugačije, Moda i reciklaža

34

Modno veče na Čukarici

Venčanica od papira za cveće, suknja od fotografija, haljina od kesa za đubre, su samo neki od modela koji su prikazani na modnoj reviji „Reciklaža“, u subotu, 7. marta, u Kulturnom centru „Čukarica“.

Publika, u punoj sali Centra, bila je pozitivno iznenađena onim što vidi na sceni. Sa pažnjom su pratili reviju i nisu štedeli dlanove, već su oduševljeni, aplauzima nagrađivali modele, koji mogu parirati modelima koje viđamo na svetskim modnim pistama.

Modnu reviju  pripremili su učenici i profesori XIII beogradske gimnazije, želeći da na jedan zanimljiv način daju doprinos očuvanju prirode i životne sredine, ukazujući tako na neophodnost smanjenja zagađivača u svakodnevnom životu. Modeli su izrađeni od cvećarskog materijala, papira, natron papira, slamčica, fotografija, najlon kesa, selotejpa, audio-traka, čepova, šuškavca za kišobrane i plastičnih flaša.

Revija je pripremana puna tri meseca, i prvi put je prikazana učenicima ove gimnazije u decembru mesecu.

Celu ovu priču osmislila je profesorka latinskog, Mirjane Kozić, nakon putovanja po Sloveniji gde se susrela sa visokom svešću njihovih građana u očuvanju životne sredine. Svoju ideju izložila je koleginici Danici Đurić, profesorki bilogije koja vodi Ekološku sekciju u ovoj školi, i koja se sa  oduševljenjem priključila realizaciji ovog projekta.

Marina Petrović, Kulturni centar „Čukarica“
Danijela Alkesić, pedagog