У Педагошком друштву Србије je уприличена свечаност поводом одласка у пензију Биљане Радосављевић, потпредседнице Друштва“, 16. новембра 2021. године. Скупу су присуствовали чланови Педагошког друштва Србије. Међу њима су били чланови редакције ,,Педагошких новина“,  представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, некадашњи сарадници и сараднице. Праћење свечаног скупа је било доступно свим члановима Друштва путем Zoom платформе.

Биљана Радосављевић је дипломирала на Филозофском факултету у Београду, на Одељењу за педагогију 1982. године. Радила је као школски педагог у београдској OШ ,,Милентије Поповић“, у којој је до 2002. године била и в.д. директора, а након чега је била изабрана на место директора у београдској ОШ ,,Мирослав Антић“.

На месту председнице Педагошког друштва Србије била је од 2007. до 2017. године. Често је истицала да је њен долазак на место председнице уследио након трагичне смрти председнице Соње Жарковић, која нас је научила како се живи педагогија и да зато није било лако наставити визију личности попут Соње Жарковић. Упркос свим тешкоћама са којима се суочавала, успела је да афирмише и уздигне  на још виши ниво рад Друштва.

Биљана Радосављевић је настојала да унапреди рад Друштва. Залагала се за развој нових програма и пројеката, као и за настављање већ започетих активности. Радила је на томе да Педагошко друштво Србије остане седиште усавршавања педагога и један од главних извора педагошког сазнања. Допринела је да се оствари већа сарадња Друштва и Филозофског факултета у Београду. Својим стручним радом је унапредила педагошку теорију и праксу, али је поред тога унела и нову енергију у рад Друштва.

Као председница Педагошког друштва Србије, покренула је са сарадницима ,,Педагошке новине“ које су најпре излазиле у штампаној форми, а од 2019. године излази електронско издање.  ,,Педагошке новине” су постигле запажени успех.

Биљана Радосављевић је неговала сарадничку атмосферу и настојала да укључи што већи број педагога у сарадњу и у бројне активности Друштва. Својом личношћу је инспирисала друге и била велика подршка сарадницима, као што је то и данас. Као потпредседница Педагошког друштва Србије наставила је да афирмише рад Друштва.

На скупу су сарадници изнели лепе утиске о сарадњи са Биљаном Радосављевић, поделили своје драге успомене и уручили Биљани албум са преко 100 фотографија, као и поклон. Албум ће бити доступан на сајту Друштва.

Маја Врачар, председница Педагошког друштва Србије, изразила је  захвалност поштованој Биљани Радосављевић за све што је до сада урадила за Друштво. Сарадња ће се наставити у нади да ће бити инспирисана још већим ентузијазмом.

Сања Југовић