28.11. одржан састанак Републичке секције стручних сарадника

92

Састанак Републичке секције стручних сарадника одржан је 28. новембра 2023. године са почетком у 12.00 часова у Техничкој школи ГСП која је и претходног пута уступила своје просторије за организацију састанка. На самом почетку добродошлицу, уз жељу за остваривањем конструктивних размена у угодној атмосфери, присутнима је упутила дикреторка ове школе Марија Вучинић.

Поздравном речи присутнима од стране координаторки Републичке секције стручних сарадника, Јела Станојевић и Емилија Марковић испред Педагошког друштва Србије и Ружица Петровић Гашевић испред Друштва психолога Србије званично је отпочео састанак. Представивши госта предавача Маринелу Шћепановић, мастер дефектолога која је говорила о подршци образовању и васпитању даровите деце и ученика у Србији отворена је прва тачка дневног реда. У оквиру овог предавања, поред терориjских разматрања на којима се заснива подршка ученицима/деци са изузетним/посебним способностима представљен је и документ Стручно упутство за препознавање, подршку и праћење образовања и васпитања ученика/ца са изузетним/посебним способностима Стручно упутство за препознавање, подршку и праћење образовања и васпитања ученика/ца са изузетним/посебним способностима. Након излагања, у покренутој дискусији, разматрала се потреба за повећањем видљивости овог документа, као и потребе практичара за оснаживањем и усвршавањем у овој области уз пропратне видове подршке.

Председница Педагошког друштва Србије Маја Врачар представила је ток дешавања почевши од организовања Панел о статусу, положају и улози стручног сарадника – педагога, покретања Иницијативе Одељења за педагогију и андрагогију Филозоског факултета Универзитета у Београду и Педагошког друштва Србије за унапређење статуса, положаја и улоге школских педагога, а затим и удружених захтева у виду Саопштења за јавности поводом положаја стручних сарадника у школама, представивши и последње новости везане за оснивање радне групе. Излагању се прикључила и Ружица Петровић Гашевић, где су саопштени представници ова два друштва у радној групи за израду Правилника о стандардима компетенција педагога и психолога у основној и средњој школи.

Координаторке су за крај објавиле настојање да се у наредном периоду састанци и размене буду учесталије, најавивши следећи сусрет за фебруар.

На састанку су подељене потврде о присуству на састанку Републичке секције стручних сарадника.