12. септембар 2023. године oдржан Округли сто националне платформе за превенцију насиља које укључује децу „Чувам те“

42

У уторак 12. септембра 2023. године у Палати Србија одржан је округли сто на тему представљања досадашњег рада Националне платформе за превенцију насиља „Чувам те“, као и планова за њено унапређење. Национална платформа има за циљ координицију и јачање интерсекторске сарадње свих надлежних институција у борби против насиља.

Округли сто отворила је министарка здравља Даница Грујичић. Округлом столу присуствовали су представници цивилног друштва и Владе Републике Србије, Канцеларије за ИТ и еУправу, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства за бригу о породици и демографију, Министарства просвете, Министарства унутрашњих послова, Министарства здравља, Министарства информисања и телекомуникација, Министарства правде и Републичког јавног тужилаштва.

Национална платформа за превенцију насиља „Чувам те“ је почела са радом 7. марта 2021. године, а округли сто је био одржан како би сви присутни представници Министарстава и цивилног друштва имали прилику из јединственог угла и своје визуре да размене мишљења, дају предлоге и сугестије из области рада са децом, у циљу унапређивања платформе „Чувам те“, превенцији насиља, као и сузбијања насиља које превасходно укључује децу.

Округлом столу испред Педагошког друштва Србије присуствовале су педагошкиње Анђела Пријовић и Јела Станојевић, које су активно учествовале у раду округлог стола, изнеле смернице и правце за будући рад и унапређења у овој области рада.

Министарка здравља Даница Грујичић је овом приликом изјавила да је национална платформа „Чувам те“ пројекат који треба у потпуности да заживи, јер „без дечије сигурности, нема ни друштвене сигурности “.

Национална платформа за превенцију насиља које укључује децу „Чувам те“ је први државни пројекат овог типа и налази се на веб адреси cuvamte.gov.rs.

Испред Педагошког друштва Србије,
Анђела Пријовић, педагошкиња
Јела Станојевић, педагошкиња