Одржан састанак Подружнице стручних сарадника Рашког округа и Смедерева

224

Састанак Подружнице стручних сарадника Рашког округа и Смедерева одржан је 22.12.2021. године  са почетком у 11 часова. Тимски састанак две подружнице одржан је онлајн, путем Зум апликације. Састанку је присуствовало 45 стручних сарадника (педагози, психолози, логопеди) из Краљева, Рашке, Новог Пазара, Тутина, Врњачке Бање и Смедерева.

У уводном делу састанка присутнима се  обратила Сашка Стевановић педагог, секретар Педагошког друштва Србије и представила програм предстојећег националног  научног стручног скупа који ће се одржати у оквиру Сусрета педагога са темом „Образовање у време кризе и како даље“. Након Сашке Стевановић присутнима су се обратили руководиоци подружница Смедерева Тијана Ђокић и Рашког округа Весна Богићевић.

Теме које су обележиле овај састанак стручних сарадника су:

* Представљање Еразмус пројекта/ ТТПС “Деспот Ђурађ”– известилац Марија Милошевић Несторовић је представила пројектне активности у оквиру Еразмус+ пројекта и истакла велики значај и бенефит установе о учешћа у пројектима мобилности.

* Обележавање Светског дана менталног здравља, Сања Зечевић – психолог, Татјана Кенић -педагог и Наташа Драгојловић – психолог су представиле активности које су реализовале у ОШ “Ђура Јакшић” и ШОСО “Иво Лола Рибар”из Краљева. Партнерска активност две школе је реализована у периоду од 10. до 15. октобра 2021. године. У обе школе је извршен мини скрининг у којем су наставници  (укупно 50) одговарали на питања из Бековог упитника за анксиозност и Бековог упитника за депресију. Беков упитник за депресију је радило и 70 ученика основне школе.Излагање је било поткрепљено ПП презентацијама које су садржале продукте   ученичких активности и активности стручних сарадника, брошуру о важности очувања менталног здравља.

* Позитивно родитељство – Сања Белоица – педагог у ЕСТШ “Никола Тесла” из Краљева је преставила активности Центра за права детета у области позитивног родитељства које су спроведене у овиру петогодишњег регионалног пројекта  “Права детета у политикама и пракси”.

* Јаке породице – Весна Богићевић – педагог у ОШ “Браћа Вилотијевић”, Ана Милановић – педагог у ОШ “Чибуковачки партизани”, Олга Дробњак -педагог у ОШ “Светозар Марковић”и Марија Станковић -педагог у ОШ “Јово Курсула”су поднеле из вештај о реализацији обука у оквиру превентивног програма за децу и родитеље/старатеље “Јаке породице”. Циљ програма је пружање помоћи породицама у суочавању са изазовима до којих долазе у вези са животним и егзистенцијалним проблемима. Програм је трајао 3 недеље, реализован у 4 основне школе  (12 породица) на територији Краљева.

* “Неки аспекти задовољства животом запослених у образовању у време преласка на онлајн наставу” – Марија Васиљевић, стручни сарадник – психолог у ОШ „Бранислав Нушић“ у Смедереву  је са Тијаном Ђокић, стручним сарадником педагогом у ОШ „Доситеј Обрадовић“ у Вранову излагала о резултатима овог истраживања. Предмет овог истраживања су неки аспекти задовољства животом запослених у основним и средњим школама на подручју Смедерева у време када су услови рада свих запослених значајно промењени због преласка на рад у дигиталном окружењу, а континуитет наставе је требало одржати без обзира на личне преференције и компетенције у дигиталном свету. Истраживање је показало да не постоји доминантан животни аспект који детерминише задовољство животом запослених у образовању, али постоји могућност повећања његовог интензитета ако дође до унапређивања економских чинилаца и подизања нивоа уважавања професије.

У завршном делу сатанка разматрана су текућа питања и руководилац подржнице Весна Богићевић је истакла значај реалиних сусрета и размена које богате рад стручних сарадника и шире мрежу практичара. Сусрет је био изазован због интернет конекције али то није омело стручне сараднике да успешно реализују све планиране активности.