Састанак Подружнице мачванског округа Педагошког друштва Србије

177

У петак, 14.5.2021. године у 12 сати у просторијама Центра за стручно усавршавање Шабац одржан је састанак Подружнице мачванског округа Педагошког друштва Србије. Подружница је основана у марту 2021. године и ово је био први заједнички састанак представника основних и средњих школа са територије округа.

Циљ оснивања Подружнице је реализовање заједничких  активности, истраживања, размене искуства из праксе, која ће унапредити рад стручних сарадника, али и васпитно-образовног процеса уопште.

Састанак су реализовале председник Подружнице Биљана Дробњак и заменик председника Данијела Живановић.

Састанку су присуствовали представници следећих школа: Медицинске школе „Др Андра Јовановић“  Биљана Ерцеговчевић, Економско-трговинске школе „Стана Милановић“ Катарина Стојићевић и Иван Тодић, Средње пољопривредне школе са домом ученика Слађана игњатовић, Милица Јевтић и Јелена Костадиновић, Техничке школе Шабац Душанка Јовановић и Данијела Живановић, Шабачке гимназије Биљана Дробњак, Музичке школе „Михаило Вукдраговић“ Невена Јовић и Мирјана Васић, која је запослена и у ОШ Мајур из Мајура, ОШ „Доситеј Обрадовић“ Волујац Ивана Јевтић, ОШ „Јанко Веселиновић“ Шабац Сања Јанковић Опанковић, ОШ „Николај Велимировић“ Шабац Оливера Милутиновић, ОШ „Никола Тесла“ Дубље Јасмина Ђурковић, ОШ „Лаза К. Лазаревић“ Клење Бојана Кузмановић и из ОШ и Средње школе Свети Сава Шабац Марија Живковић.

Састанак је трајао око два сата, на њему су договарани пажљиво наредни кораци и пре свега рад и имплементација нових сазнања које ће чланови међусобно размењивати у оквиру рада са ученицима, колегама и другим сарадницима, као и стручно усавршавање и напредовање.

У наредном периоду чланови Подружнице реализоваће  свеобухватно истраживање Значај и улога стручних сарадника током реализације комбиноване наставе,  у којем ће учествовати заинтересовани  педагози и психолози из целе Србије.  Поред теоријских сазнања о настави на даљину и подручјима рада стручних сарадника, већи део рада биће  посвећен истраживању мишљења и искуства стручних  сарадника о обавезама током наставе која се не реализује непосредно у школама (о предностима, недостацима, комуникацији са другим учесницима…). Резултати овог Истраживања биће презентовани јавности.

Веома смо задовољни реакцијама чланова Подружнице када је реч о реализацији поменутог истраживања, њиховим увиђањем потребе да се испита мишљење стручних сарадника о предностима и недостацима наставе према комбинованом моделу и наставе на даљину. Досадашња истраживања су се односила на испитивање мишљења и ставова ученика, наставника и родитеља, а сада ће акценат бити на самим стручним сарадницима. Чланови Подружнице који су присуствовали састанку осећају потребу да истакну своје предлоге за побољшање наставе, као и начине за мотивисање ученика и наставника да квалитет те наставе буде бољи, што виде и као један од најбитнијих задатака у свом тренутном раду, изјавила је Данијела Живановић.

Не учимо за школу, него за живот“ – чувени цитат Сенеке, чини ми се да нам је покретач и да наши сусрети највећу добит имају заправо у тој размени искуства, знања, вештина… Радујем се сваком новом састанку, јер се већина колега осећа после ових сусрета задовољно и релаксирано, јасно  вам је колико наш посао може бити тежак и непредвидљивих исхода уколико га радимо посвећено. У плану су нам и радионице, које ће колеге реализовати у оквиру рада Подружнице за чланове, вршњачке едукације, законодавни оквири нашег рада …  Биће увек  нешто ново, занимљиво и креативно, очекују нас и сусрети са другим колегама из других округа, Председницом ПДС, оно најбоље надам се  тек следи, рекла нам је Биљана Дробњак, председник Подружнице.