Zdravstvene navike učenika osnovnih i srednjih škola u uslovima vanrednog stanja

178

U cilju podrške naporima koje naše društvo čini u borbi protiv korona virusa, Srpski savez profesora fizičkog vaspitanja i sporta u saradnji sa Zavodom za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije, sproveo je onlajn istraživanje zdravstvenih navika učenika u uslovima vanrednog stanja.

Imajući u vidu da je cilj nastave i učenja fizičkog i zdravstvenog vaspitanja da učenik unapređuje fizičke sposobnosti, motoričke veštine i znanja radi očuvanja zdravlja, želeli smo da sagledamo u kojoj meri su deca i mladi, uz podršku svojih nastavnika fizičkog i zdravstvenog vaspitanja i roditelja, uspeli da se prilagode novim okolnostima i očuvaju nivo zdravstvenih navika iz prethodnog perioda.

Rukovodilac projekta je bila prof. dr Višnja Đorđić sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu, zajedno sa saradnicima iz Srpskog saveza profesora fizičkog vaspitanja, dr Miroslavom Markovićem, Jasnom Đukić i Svetlanom Mirčić Vukobrat.

Uz saglasnost direktora škola, nastavnici fizičkog su učenicima 5. i 7. razreda osnovne škole, odnosno, 1. razreda srednje škole, prosledili link za jednostavnu onlajn anketu. Učešće učenika je bilo potpuno anonimno i dobrovoljno, a odziv je prevazišao sva očekivanja. Obrađeno je ukupno 4097 anketa (41.3% dečaci) iz svih regiona Republike Srbije (Beograd, Vojvodina, Šumadija i zapadna Srbija, Južna i istočna Srbija, Kosovo i Metohija) i svih upravnih okruga. Posebno raduje izuzetna uključenost škola sa Kosova i Metohije, a veliko interesovanje ispoljeno je i u vojvođanskom regionu.