22. maja, 2017. godine održan je sastanak Sekcije pedagoga Braničevskog i Podunavskog okruga

Sekcija pedagoga Braničevskog i Podunavskog okruga, organizovala je 22. maja 2017. godine, stručni skup, u Maloj sali Centra za kulturu u Požarevcu, čija je tema bila disleksija – poremećaj sposobnosti čitanja i razumevanja pročitanog. Domaćin skupa bila je Osnovna škola „Sveti Sava“ a organizator celog događaja Svetlana Spasić, pedagog u ovoj školi.

Pored stručnog dela ovog sastanka, škola domaćin je organizovala predstavu svoje dramske sekcije „Riba na drvetu“ u režiji Slobodana Jotića, koja se upravo bavi problemom disleksije kod učenika. Priča prati otuđenost i prilagođavanje glavne junjakinje Nađe, koja pokušava da sakrije svoj problem i odgovor sredine koja različito reaguje na njenu posebnost. Želja ekipe koja je radila ovu predstavu je da njihova poruka dopre do svakog deteta, jer svi su genijalci, a škola je pravo mesto da se ta genajalnost pronađe i probudi.

U stručnom izlaganju i razgovoru koji je usledio sa stručnjacima Doma zdravlja u Požarevcu – Vesnom Gardašević, kliničkim psihologom i logopedom Nadom Miljković, moglo se čuti da postoje različite strategije koje se primenjuju u radu sa decom koja imaju disleksiju i da se ovaj problem može efikasno rešavati u uzrastu , kada se najčešće i otkriva, od 7 – 10 godina. Istaknut je i problem (ne)otkrivanja disleksije – pa se često za ove učenike kaže da su lenji ili nezainteresovani, dok sam problem ostaje neotkriven.

Skup je bio veoma posećen. Pored stručnih saradnika , učitelja i nastavnika osnovnih i srednjih škola oba okruga, gosti Sekcije bili su štićenici Centra za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju sa svojim vaspitačima, roditelji i učenici – predstavnici Učeničkih parlamenata i dramskih sekcija.

Svetlana Spasić, pedagog, pedagoški savetnik