22. маја, 2017. године одржан је састанак Секције педагога Браничевског и Подунавског округа

Секција педагога Браничевског и Подунавског округа, организовала је 22. маја 2017. године, стручни скуп, у Малој сали Центра за културу у Пожаревцу, чија је тема била дислексија – поремећај способности читања и разумевања прочитаног. Домаћин скупа била је Основна школа „Свети Сава“ а организатор целог догађаја Светлана Спасић, педагог у овој школи.

Поред стручног дела овог састанка, школа домаћин је организовала представу своје драмске секције „Риба на дрвету“ у режији Слободана Јотића, која се управо бави проблемом дислексије код ученика. Прича прати отуђеност и прилагођавање главне јуњакиње Нађе, која покушава да сакрије свој проблем и одговор средине која различито реагује на њену посебност. Жеља екипе која је радила ову представу је да њихова порука допре до сваког детета, јер сви су генијалци, а школа је право место да се та генајалност пронађе и пробуди.

У стручном излагању и разговору који је уследио са стручњацима Дома здравља у Пожаревцу – Весном Гардашевић, клиничким психологом и логопедом Надом Миљковић, могло се чути да постоје различите стратегије које се примењују у раду са децом која имају дислексију и да се овај проблем може ефикасно решавати у узрасту , када се најчешће и открива, од 7 – 10 година. Истакнут је и проблем (не)откривања дислексије – па се често за ове ученике каже да су лењи или незаинтересовани, док сам проблем остаје неоткривен.

Скуп је био веома посећен. Поред стручних сарадника , учитеља и наставника основних и средњих школа оба округа, гости Секције били су штићеници Центра за дневни боравак деце и омладине ометене у развоју са својим васпитачима, родитељи и ученици – представници Ученичких парламената и драмских секција.

Светлана Спасић, педагог, педагошки саветник