back to top

IN MEMORIAM - Соња Жарковић

Наша колегиница и председница Педагошког друштва Србије од 2001. године Соња Жарковић, рођена Мијовић, погинула је у саобраћајној несрећи дана 10. марта 2007. године. На свој последњи службени пут кренула је као координатор “Развоја вршњачке медијације”, пројекта Уницефа и Педагошког друштва, у сарадњи с Немачком владином агенцијом за техничку сарадњу (ГТЗ).

Дипломирала је на Филозофском факултету у Београду, на педагогији, међу првима у својој генерацији. Као прави заљубљеник у педагошку науку, с огромном вером у њену моћ, градила је своју професионалну каријеру неуморно радећи на више пројеката и програма истовремено. Радила је као школски педагог у Основној школи “Владимир Назор”, потом у Петнаестој београдској гимназији и дванаест година у Шестој београдској гимназији, све до краја свог кратког живота.

Као председница Педагошког друштва Србије, управо је текао други мандат, покренула је и реализовала многе педагошке пројекте од ширег друштвеног значаја. Својом визијом, лидерским способностима и стрпљењем окупила је велики број сарадника око пројеката као што су превенција преступничког понашања, ненасилно решавање конфликата, вршњака медијација и врњачка едукација, ученички парламенти, иновирање наставног рада, издавање посебних публикација за усавршавање наставника и многих других. Отворила је врата младим колегама и студентима педагогије и пружила им шансу да активно учествују у креирању новог и бољег образовног амбијента у Србији.

Афирмисала је Педагошко друштво као важног чиниоца у решавању васпитних и образовних проблема у Србији, наступима у медијима, на јавним трибинама и сталним одржавањем сарадње с Министарством просвете и спорта Републике Србије. Покренула је и реализовала онлајн комуникацију са члановима Педагошког друштва Србије и отпочела рад на стварању капацитета за образовање на даљину. Сајт Педагошког друштва, захваљујући њеним иницијативама и младим сарадницима које је око тог посла окупила, спада у најпосећеније образовне сајтове код нас.

Из богатог професионалног живота колегинице Жарковић издвајамо још и да је била један од аутора и водитеља антистигма програма и програма едукације школских тимова о специфичним развојним проблемима у адолесценцији код ученика основних и средњих школа, аутор пројекта “Школа без зидова, пут ка новом свету образовања”, аутор и водитељ образовних серија школског програма РТС-а, координатор програма Шесте београдске гимназије у оквиру Унескове мреже придружених школа (ASPnet/ UNESCO), координатор пројеката Врњачка медијација (Трансформација конфликта и оснаживање младих), Сабрани у расејању, програма “Педагог у реформи” и предлога етичког кодекса педагога који је желела да представи на наредној скупштини Педагошког друштва Србије.

Сарађујући с невладиним сектором Соња Жарковић је повезивала различите иницијативе усмерене на демократизацију друштва кроз процес образовања и стварање боље школе. По речима њених колега и ученичких родитеља, својим радом препородила је васпитни амбијент Шесте београдске гимназије.

Међу добитницима признања “Златна значка” Културно-просветне заједнице Србије (за 2007. годину), која се додељује појединцима из света културе, просвете и медија код нас и из дијаспоре, нашла се и Соња Жарковић. То признање додељено јој је за покретање пројекта “Психосоцијална подршка младима у дијаспори кроз пружање едукације и кроз оснивање омладинских српских центара у дијаспори”.

Педагози Србије, чланови Педагошког друштва, српско образовање и млади људи о којима је највише бринула и које је подстицала на нове и оригиналне идеје изгубили су много одласком овог врсног прегаоца. Свој педагошки оптимизам Соња Жарковић је увек изражавала реченицом “Идемо даље..” То треба да буде и њен залог младим педагозима међу којима ће се, надамо се, наћи особа с вером у педагогију и лидерских способности какве је она имала.

Соња Жарковић у дугој историји Педагошког друштва Србије оставља неизбрисив траг.

Последње објаве