Редовна Скупштина Педагошког друштва Србије одржана је 07.10.2022. године, у Месној заједници ,,Липов лад”, Булевар Краља Алаксандра 298 (велика сала), са почетком у 10 часова. Скупштину Педагошког друштва Србије отворила је председница ПДС-а Маја Врачар и поздравила све присутне. Радно тело Скупштине чиниле су: Мирјана Томић, члан Управног одбора, Александра Петковић, заменик председника подружнице Нишавског округа, и Јела Станојевић из Београда, уредница Педагошких новина и координатор Републичке секције пeдагога и психолога.

О раду Друштва  и финансијском пословању Друштва кроз ППТ презентацију упознала нас је председница Друштва Маја Врачар.

Након представљања рада Друштва у протеклом периоду, о часопису „Настава и васпитање“ и раду редакције кратак извештај дала је уредница часописа проф. др Живка Крњаја.

Информације у вези са функционисањем и посећивањем сајта је представио Алекса Еремија. Ове године се обележава 20 година постојања сајта Педагошког друштва Србије.

О раду и новинама у вези са изласком Педагошких новина све присутне известила је уредница Јела Станојевић.

Рад и активности подружница и актива су нам представиле колегинице:

 • Тијана Ђокић – Подружница Подунавског округа, Смедеро
 • Александра Петковић – Подружница Нишавског округа
 • Олга Дробњак – Подружница Рашког округа, Краљево
 • Биљана Дробњак – Подружница Мачванског округа – Шабац
 • Марина Лепојевић – Актива стручних сарадника, Општина Власотинце
 • Данијела Алексић – Актива стручних сарадника, Општина Чукарица

Делегатима се обратила Биљана Каличанин, директорка издавачке куће – ДАТА СТАТУС, са којом је Педагошко друштво Србије започело сарадњу. На Скупштини су представљена издања издавачке куће за које су стручни сарадници показали интересовање.

Рад Републичке секције педагога представила је Наташа Веселиновић, координатор секције заједно са колегиницома Јелом Станојевић.

Сараднице на Еразмус + пројекту  “Педагози за савремено образовање” (Pedagogues for contemporary education) представиле су искуства са курса.

Колегиница Љиљана Вдовић, представила је резултате курса ,,Project Based Learning” и пренела утиске након путовања на Тенерифе.

Колегинице Александра Петковић представила је резултате курса  ,,4C Course: Communication, Cooperation, Creativity and Critical Thinking” и пренеле утиске након путовања у Малагу са колегиницом Светланом Спасић.

Идеју и предлог о оснивању Секције младих Педагошког друштва Србије изнела је Сашка Стевановић, секретар Педагошког друштва Србије. Предлог је једногласно усвојен.

Након радног дела Скупштине, уследио је свечани део – додела захвалница и признања Педагошког друштва Србије истакнутим појединцима и подружницама.

Закључци који су понети са овогодишње редовне Скупштине су да су делегати препознали напоре Педагошког друштва Србије на пољу промовисања рада педагога и јачања позиције педагога у свим сферама деловања, као и да је евидентан изузетан потенцијал у раду подружница и секција на нивоу општина и на нивоу Србије. У то име, новооснованим активима желимо срећан и успешан рад у наредном периоду, а Педагошко друштво ће наставити да подржава и промовише њихов рад и залагање.

ЗАХВАЛНИЦЕ ПОЈЕДИНЦИМА

 • null

  Наташа Стојановић

  За постигнуте изузетне резултате у остваривању циљева, развоја и унапређивања рада Педагошког друштва Србије

 • null

  Алекса Еремија

  За допринос очувању и промовисању сајта Педагошког друштва Србије од 2002 до 2022. године

ЗАХВАЛНИЦЕ УСТАНОВАМА

 • null

  ПОДРУЖНИЦА СМЕДЕРЕВО

  За допринос у раду Педагошког друштва Србије у периоду од 2019 до 2022. године