Београд, 23. новембар 2018. године  – Данас је званично представљена едукативна платформа Безбедни клинци, нови извор квалитетног садржаја на тему безбедне употребе интернета за децу и неопходног родитељског дигиталног образовања.

У времену када интернет нуди бројне могућности, али и опасности, Безбедни клинци, као пројекат друштвено одговорног пословања компаније Vip mobile, прве и једине Family friendly компаније у Србији, има за циљ да пружи подршку родитељима у све интензивнијем процесу дигитализације.

„Креирањем платформе Безбедни клинци показујемо да смо компанија која на првом месту брине о породици и породичним вредностима. Желимо да родитељима пружимо адекватну едукацију и подршку у одрастању њихове деце у дигиталном свету, где треба да буду безбедни клинци. Уз то, нудимо савете и информације о алатима и уређајима који им у томе могу помоћи“, истиче Дејан Турк, генерални директор Vip mobile Србија и A1 Словенија.

У изради садржаја за платформу учествовали су стручњаци Педагошког друштва Србије који су дали важне савете на тему безбедности деце на интернету.

„У складу са брзином развоја интернета и дигитализације, наш циљ је адекватна едукација оних који највише проводе времена с децом, а то су пре свега родитељи и наставници. Њима је на платформи понуђен релевантан, едукативан и занимљив садржај с циљем препознавања потенцијалних опасности у дигиталном окружењу, али и начина како им могу помоћи да их избегну или реше. Креирали смо и online сесије са циљем дигиталног описмењавања које води ка заштити деце на интернету, а током следеће године у оквиру овог партнерства реализоваћемо и велики број едукативних радионица за родитеље и наставнике широм Србије, на тему безбедности деце на интернету“, навела је Наташа Стојановић, председница Педагошког друштва Србије.

Данас, када тинејџери проводе у просеку готово девет сати испред екрана и када сваки четврти каже да њихови родитељи знају „мало“ или „не знају ништа“ о томе шта раде док су online, безбедност деце на интернету поставља се као приоритетна тема. Важност је препознало и Министарство просвете, науке и технолошког развоја које је званично подржало Безбедне клинце.

„Интернет је данас неизоставан и прожима све сфере наших живота. И деца и млади су у прилици су да  користе све његове предности, али не сагледавају недостатке и потенцијалне опасности. Стога, један од главних циљева министарства је одговарајућа обука, како ученика и наставника, тако и родитеља, који су најважнији фактор за остваривање  нашег заједничког циља – то је безбедност деце на интернету“, истакла је Биљана Лајовић, специјалиста школске психологије из Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Колико је велика улога дигитално писмених родитеља у безбедном online одрастању деце препознала је водитељка и познато ТВ лице, Наташа Миљковић, амбасадор платформе Безбедни клинци.

„Нама, мамама и татама није лако да данас пратимо ритам одрастања наше деце и не можемо ни њих стално држати на оку, а камо ли садржаје које они прате на интернету. Када сам чула и видела шта све нуде Безбедни клинци схватила сам колико имам простора за учење, али и колико је једноставно да уз смернице и квалитетан садржај научимо да пазимо на наше најдраже.“

Родитељско разумевање дигиталног света биће употпуњено на платформи различитим листама популарних игара, едукативних апликација и канала на којима њихова деца могу квалитетно да проводе своје време.