baner-odeljenjski

Pedagoško društvo Srbije je  4. novembra 2016. godine održalo promociju Vodiča za odeljenjske starešine „Korak napred u saradnji škole i roditelja“. Promocija je realizovana u  saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i UNICEF- om.

Direktor Pedagoškog muzeja, Božidar Zejak,  pozdravio je sve prisutne, izrazio zadovoljstvo što je promocija upriličena u Muzeju i poželeo uspeh Vodiču. Promociju je vodila predsednica Društva, Biljana Radosavljević. U ime ministra Mladena Šarčevića,  učesnike skupa je pozdravila Jasmina Đelić, načelnik školskih uprava za Srbiju. Ispred UNICEF-a  o značaju Vodiča i saradnji sa roditeljima  govorila je zamenica direktora UNICEF-a u Srbiji gđa Severin Leonardi.

Na promociji su govorile i Dragana Milovanović, specijalna savetnica ministra i Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra za predškolsko i osnovnoškolsko obrazovanje. Obe su istakle važnost  saradnje sa roditeljima i značaj Vodiča za unapređenje saradnje između škole i roditelja. Istakle su da je bilo potrebno objavljivanje ovakve publikacije i da je njen kvalitet u tome   što nastavnici mogu samostalno da  je  koriste. Smatraju da će biti od koristi  početnicima i odeljenjskim starešinama   sa iskustvom.

Svoj utisak o Vodiču dale su i recenzenti, svaka iz svog  ugla, Gordana Cvetković-pedagog, koordinator Jedinice za socijalnu inkluziju, Vesna Šaponjić-pedagog, direktor OŠ „Čibukovački partizani“ u  Kraljevu  i  Mirjana Sekulić-Petrović, profesor srpskog jezika  i književnosti, odeljenjski starešina u Medicinskoj školi u Novom Sadu.

Gordana je istakla da Vodič ima jasnu viziju uloge nastavnika i odraslih i sistematično, sveobuhvatno i ilustrativno vodi, savetuje i usavršava rad nastavnika u odnosu na učenika i u odnosu na roditelje i ostale odrasle u obrazovno-vaspitnom procesu škole. Prednost ovog Vodiča su i primeri iz prakse jasno i precizno vezani za određene situacije u kojima se mogu naći zaposleni u školi i koje mogu prilagoditi svojim potrebama.

Priručnik podržava  integrativni pristup , zato što ima strukturu koja podrazumeva  postojanje više dimenzija: tematsku, sadržinsku i  akcionu naglasila je Vesna Šaponjić. Ona je istakla da su u Vodiču sadržinski obuhvaćeni različiti segmenti : oblasti , principi , načini rada i kompetencije  odeljenskog starešine, vrednovanje i samovrednovanje rada  i  mogući sadržaji saradnje sa roditeljima.

Na kraju je Mirjana Sekulić-Petrović dodala da je vrednost  Vodiča  i u načinu pisanja koji je dinamičan i pitak, na odgovarajućem nivou, a razumljiv čitaocima različitog profila. Naslov je u potpunom saglasju sa sadržajem i predstavlja svojevrstan sažetak, osnovnu ideju celog Vodiča, a to je unapređenje saradnje odeljenskog starešine i roditelja.

Predsednica  Društva je istakla da je Vodič nastao u okviru Projekta Korak napred u saradnji odeljenjskog starešine i roditelja koji je realizovalo Pedagoško društvo Srbije uz stručnu i finansijsku pomoć UNICEF-a. Pored teorijske osnove i  dugogodišnjeg iskustva koje autorke imaju u radu sa nastavnicima i roditeljima, korišćeni su i rezultati istraživanja sprovedenog u 10 gradova Srbije i mišljenja nastavnika  dobijenih na fokus grupama. Značaj Vodiča za  Pedagoško društvo je u tome što po prvi put imamo na jednom mestu sažeto date smernice za rad odeljenjskog strešine, primere iz prakse, bogatu ponudu instrumenata i sl. koje mogu da koriste pedagozi koji su nosioci u procesu planiranja, kao i praktičari. Vodič je pisan sa ciljem da bude  podrša, oslonac , jedan od načina da se pomogne odeljenjskim starešinama da bolje razmeju svoju ulogu i budu uspešniji u svom radu.

Pored autora i velikog broja pedagoga i  nastavnika osnovnih i srednjih škola promociji su prisustvovali Tanja Ranković- koordinator programa za mlade u UNICEF-u, Milan Joksimović-kordinator školske uprave za Beograd.

Preuzmite vodič za odeljenjske starešine „Korak napred u saradnji škole i roditelja“:

baner-odeljenjski