Први састанак Секције предшколских педагога

859

Поводом иницијативе за организовање рада Секције предшколских педагога, у петак, 25. 3. 2016. године одржан је састанак у ПУ „Дечји дани“ у вртићу „Скадарлија“ у Београду. Састанку је  присуствовало 40 педагога из предшколских установа из Београда, Панчева, Новог Сада, Крагујевца, Катедре за предшколску педагогију, Филозофског факултета у Београду, МПНТР, ЗУОВ-а и два активна педагога пензионера.

Славица Илић, педагог, ПУ „Чукарица и члан Управног одбора Педагошког друштва Србије, отворила је скуп и изразила лично и професионално задовољство што су се педагози одазвали иницијативи за активирање Секције предшколских педагога у оквиру Педагошког друштва Србије и позвала све присутне  да се активно укључе у рад Друштва, тако што ће користити постојеће ресурсе и дати свој допринос развоју педагошке струке и Секције.

Минутом ћутања одата је почаст проф. др Мирјани Мими Пешић која је била посвећена предшколској педагогији и  дугогодишњи члан Педагошког друштва Србије.

Председница Друштва Биљана Радосављевић, упознала је присутне са радом Друштва. Истакла је да је мисија Друштва да доприноси професионалном развоју и напредовању својих чланова, њиховом активном укључивању у токове кретања образовне политике, да подстиче научно- истраживачки рад и развија и иницира издавачку делатност у области педагошке науке. Своју мисију Друштво остварује кроз организацију и спровођење семинара, трибина, стручних скупова и осталих облика стручног усавршавања својих чланова, издавање часописа „Настава и васпитање“, „Педагошких новина“, издавање књига у едицији „Мала педагошка библиотека“ и посебних издања и уређивање сајта www.pedagog.rs. Педагошко друштво је као стручан и поуздан партнер препознат и код УНИЦЕФа са којим смо реализовали два пројекта:   „Корак напред у сарадњи са родитељима“, у оквиру ког се штампа публикација „Водич за родитеље“ и управо завршен „Дигитално насиље“ у оквиру кога је издата публикација „Дигитално насиље – превенција и реаговање“. Оба Пројекта су реализована уз подршку Министарства просвете науке и технолошког развоја. Друштво увек има од 7-10 акредитованих семинара за различите циљне фрупе, чији су аутори и реализатори у највећем броју случајева педагози. Председница је изразила велико задовољство због активирања Секције и позвала је све присутне да постану активни чланови Друштва и својим радом дају допринос јачању струке.

Сандра Бацковић, педагог и саветник у Центру за професионални развој у ЗУОВ у, истакла је важност активирања секције за струку предшколских педагога, дефинисање основних идеја, могућности и начине рада Педагошког друштва Србије и указала на значај сагледавања личног доприноса и очекивања од рада секције.

Проф. др Драгана Павловић Бренеселовић је изразила велику радост због поновног активирања Секције предшколских педагога. Кроз излагање на тему Улога педагога у предшколској установи, на сликовит начин је представила сложеност улоге педагога у вртићу и указала да педагог треба да види и оно што је невидљиво.  Указала на неопходност повезивања педагога, као начина за превазилажење дилема и ситуација у којима се педагози свакодневно налазе. Потребно је да заједно критички преиспитујемо и учествујемо у мењању структуре и културе вртића. Покретање промена је једна од кључних улога педагога. Променом односа, променом образовне политике, развијањем реалних квалитетних програма и омогућавањем свима да истински учествују у заједници доприносимо добробити свих нас. Повезивање треба да почне на нивоу предшколске установе, затим повезивање са другим предшколским установама, истраживачима, доносиоцима образовне политике… Проф. др Драгана Павловић Бренеселовић је истакла да нам је потребан стални дијалог да нас покрене и ојача,  како би  направили прве кораке у мењању структуре и културе вртића, а то можемо реализовати путем ове Секције.

Потом је уследила  дискусија  у оквиру које су разматрани предлози за организацију рада Секције предшколских педагога. Након дискусије, формиран је Иницијативни одбор за активирање Секције предшколских педагога,  у следећем саставу:Радмила Ивановић, педагог у пензији, Славица Илић, педагог, ПУ „Чукарица“, Београд, Маша Аврамовић, асистент, Катедра за предшколску педагогију, Филозофски факултет у Београду, Дијана Радојковић, педагог, „ПУ Радосно детињство“, Нови Сад, Мина Панић, „ПУ Радосно детињство“, Нови Сад, Слава Тимарац Јованов, педагог у пензији, Душица Чолаковић, педагог, ПУ „11. април“, Нови Београд, Бранка Станојевић, педагог, ПУ „Ђурђевдан“, Крагујевац.

Први састанак Иницијативног одбора је заказан у среду 6. 4. 2016. године, са почетком у 10 часова, у просторијама Педагошког друштва Србије, Теразије 26, у Београду.