Еразмус пројекат Aларм звони за све нас: очувајмо воду! (Alarm rings for all of us: SAVE WATER!) након размене у Грчкој

63

У септембру 2022. године, Педагошко друштво Србије се придружило значајном међународном Еразмус пројекту „Aларм звони за све нас: очувајмо воду!“. Главни циљ пројекта је подизање свести о уштеди воде, важности контролисања потрошње воде и правилног управљања ресурсима, док је централна активност пројекта израда програма за средње школе о заштити воде. Значајан део овог пројекта су ученици и наставници из две београдске школе – Земунске гимназије и Зуботехничке школе.

У протеклом периоду је наставник биологије Земунске гимназије, Јована Караџић Стојновић успешно реализовала онлајн предавање за наставнике из различитих земаља учесница – Бугарске, Португала, Италије, Грчке и Турске. Тема предавања била је „Болести узроковане загађеном водом“, што је значајан допринос разумевању проблематике загађења водених ресурса. Истовремено, наставник физике из Зуботехничке школе, Александра Мијовић, са ученицима из различитих земаља учесница спровела је истраживање о односу воде и биодиверзитета. Резултати овог истраживања представљају значајан корак у разумевању комплексних веза између водених екосистема и биолошке разноврсности.

Презентација резултата истраживања доступна је на следећем линку: Резултати истраживања.

Обележен Светски дан воде

У оквиру Erazmus+ пројекта ALARM RINGS FOR ALL OF US: SAVE WATER, ученици Зуботехничке школе су 22. 03. 2024. обележили Дан вода. Организован је „Сајам воде“ у оквиру кога су заинтересованим ученицима приказане Физичко хемијске карактеристике воде на енглеском језику. Коришћене су презентације на енглеском језику које је наставник физике Александра Мијовић израдила у оквиру поменутог пројекта. Презентовање су реализовали ученици одељења 2/2 Григорије Пећо, Анђела Ћурчић, Софија Ђорђевић, Душан Ђурић, Теодора Димитријевић и Ива Поповић и одељења 2/3 Бојана Јеловина и Анђела Томић уз помоћ наставника енглеског језика Славице Цветковић.

„Сајам воде“ су организовале и реализовале наставнице Славица Цветковић и Александра Мијовић.

Успешно реализована мобилност у Грчкој

У марту је реализована и мобилност у Грчкој, где су чланови пројектног тима Иван Давидовић, Александра Мијовић и Јована Караџић Стојновић учествовали у разним активностима. Представници средње школе “Geniko Likio Kardamilon” са острва Хиос су организовали топли дочек за учеснике, а ученици су припремили кратак филм о значају воде. Наставници су такође организовали различите активности користећи методе изврнуте учионице и припремили „Escape room“ за наставнике.

Координатори пројекта, партнери из Бугарске, су известили о реализованим активностима и дефинисали наредне кораке.

Осим тога, учесници мобилности су имали прилику да истраже острво Хиос и упознају се са његовим знаменитостима.

У светлу неопходности постојања конкретних акција за заштиту водених ресурса обележен је светски дан вода 22. марта под слоганом „Вода за мир“, позивајући нас све на уједињену акцију за очување најдрагоценијег ресурса.

Придружите нам се у нашој мисији за очување воде – јер аларм звони за све нас!