Имајући у виду чињеницу да је вода најдрагоценији и незаменљив ресурс за опстанак и развој живота, Педагошко друштво Србије је у октобру 2022. године постало део важног Еразмус пројекта  Aларм звони за све нас: очувајмо воду! (Alarm rings for all of us: SAVE WATER!) који има за циљ подизање свести појединаца, друштава и држава о уштеди воде, важности контролисања потрошње воде и правилног управљања ресурсима на националном и међународном нивоу. Поред Србије на пројекту учествују просветни радници из Португала, Грчке, Италије, Бугарске и Турске.

Чланови пројектног тима, Иван Давидовић и Александра Мијовић су од 13. до 17.3. 2023. били у Португалији као учесници мобилности током које су били аутори и водитељи семинара за наставнике из партнерских земаља: Португал, Грчка, Италија, Бугарска и Турска. Семинар је подразумевао израду наставног плана и програма за ученике средње школе на тему Заштита воде (Environment and Water pollution Curriculum).

Поред наставника, у пројекту учествују и ученици Зуботехничке школе под менторством наставника физике, Александре Мијовић и ученици Земунске гимназије под менторством наставника биологије Јоване Караџић Стојновић.

Током семинара у Португалу учесници су имали прилику да представе рад Педагошког друштва кроз видео презентацију и мотивишу учеснике мобилности за наставак сарадње са Друштвом, као и дотадашње ангажовање ученика чије радове о значају воде, правилног прања руку и зуба можете погледати у наставку:

ОЧУВАЊЕ ВОДЕ

Светски дан вода је обележен 22. марта, ове године у фокус ставља кризу доступности пијаће воде и санитарно-хигијенских услова за популацију широм планете.

Најмање 40% светске популације данас пати од несташице воде, а процењује се да ће се несташица воде постепено повећавати у наредним годинама.

Један од циљева одрживог развоја се односи управо на очување воде (СДГ) 6: Вода и канализација за све до 2030. године.

Да лије то довољан разлог да размишљамо о начину на који можемо да допринесемо остварењу заједничког циља?

~ Оно што је ретко, скупо је. Вода као најважнија ствар на свету, напротив, нема цену. (Платон, 427-347. године п.н.е.) ~