Саопштење Педагошког друштва Србије

291

Дубоко потресени трагичним догађајем који се догодио у ОШ ,,Владислав Рибникар” у Београду, изражавамо најдубље саучешће породицама настрадалих. Последице ове незабележене трагедије у савременој историји нашег друштва несагледиве су и осећамо их сви, као њени сведоци, уједињени у болу са свима који су њоме директно погођени.

Данас, када читамо о младим животима која су се угасила и пре него сто су и осетила живот, треба, више него икада, да се окренемо нашој деци, пружимо им подршку у превазилажењу траума и уверимо их да су школе место у којем треба да се осећају сигурно и безбедно. Сви који раде у школама,  а посебно педагошко-психолоше службе, могу да помогну својим професионалним радом, како да се криза превазиђе и реши.

Потпуно свесни да трагедије попут ове остављају дубок траг и уважавајући различитост сваког од нас у том настојању да се суочимо са њеним последицама, позивамо све којима је потребна помоћ да нам се обрате и да заједно превазиђемо ове тешке моменте. Овај немили догађај треба да нас подсети колико је важно да радимо на очувању менталног здравља и пружамо подршку и помоћ деци и младима у оквиру васпитно-образовног система у превазилажењу потешкоћа.

Педагошко друштво Србије позива све погођене овом трагедијом да потраже професионалну помоћ како би се ублажиле последице траума и спречило ширење страха и насиља међу децом и младима.

Отказане су све наше активности попут семинара, вебинара и промоција, редовних активности Друштва, како бисмо се ставили на располагање онима којима је то најпотребније деци, родитељима и просветним радницима.

чланови Педагошког друштва Србије