У четвртак 09.12.2021. године у камерној сали Пете београдске гимназије организована је трибина на позив амбасадорке Љиљане Никшић, која је препознала Педагошко друштво Србије као организатора места сусрета педагога и наставника који су отворени да уче и промишљају о теми културних сећања у васпитању и образовању, теми којом се дуги низ година бави проф.др Грајф.

Проф.др Гидеон Грајф је водећи историчар Холокауста Института за Холокауст Шем Олам, који је провео је 31 годину као историчар Холокауста у деску за Немачку у Јад Вашему, аутор је изложбе о Ајхману и коаутор сталне поставке изложбе у Јад Вашему, носилац је сретењског ордена за изузетне заслуге, номинован је за нобелову награду за изузетан допринос за његово књижевно дело „Плакали су без суза“. Аутор је прве мултидисциплинарне студије Јасеновац- Аушвиц Балкана у којој је сачинио компаративну анализу Јасеновца и Аушвица. Са Министром просвете Г-дином Шарчевићем је 2017.године потписао споразум о сарадњи Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Института за Холокауст Шем Олам.

Тема трибине и долазак проф др Грајфа су изазвали велику пажњу и интересовање педагога и наставника. Трибини су присуствовали амбасадорка др Љиљана Никшић, Снежана Павловић, Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Милош Цветковић –Завода за унапређивање образовања и васпитања, Маја Врачар – председница Педагошког друштва Србије, Борка Поповић – директор Пете београдске гимназије, Сања Југовић, новинар Просветног прегледа, педагози, наставници и ученици из Пете београдске гимназије, Гимназије Свети Сава, Савремене гимназије, Зуботехничке школа, Техно-арт школе и Угоститељско-туристичке школе из Београда.

Догађај је био интерактивног карактера, наставници и ученици су имали прилику да постављају питања професору на која је он радо одговарао. Модератор трибине је била Сашка Стевановић, секретар Педагошког друштва Србије.

Педагошко друштво Србије је потписало Протокол којим се регулишу опште смернице и предмет будуће сарадње  из области подстицања културних сећања чланова Педагошког друштва Србије и проф.др Грајфа. Планиране су следеће активности: размена искустава кроз образовни и васпитни рад са ученицима основних и средњих школа у Србији у циљу промовисања, афирмације, доприноса развоју и јачању интеркултуралних компетенција ученика, студијске посете са Израелом, образовни-васпитни рад са ученицима у циљу повезивања прошлости са данашњим друштвеним проблемима као што су нови облици антисемитизма, расизам подстакнут антимигрантском пропагандом и друге форме дискриминације.

Излагање и одговори професора др. Грајфа на питања наставника и ученика допринели су да наши ученици препознају холокауст као велики губитак за цивилизацију, да  боље разумеју прошлост и схвате значај сећања на све преживеле, жртве, спасиоце и ослободиоце, свести о значају неогавња културних сећања. На крају треба истаћи да је овај сусрет велики подстицај за нас педагоге, наставнике и све оне који у свакодневном раду са ученицима остварују васпитне и образовне циљеве, да их научимо више о овој теми од великог културолошке и  васпитне- образовне важности.