„Била једном једна бајка“

 

Интердисциплинарне радионице:

-изражајно читање и разумевање прочитаног

-бајке као књижевна врста, бајке Х. К. Андерсена по програму за 2. разред

-интерактивни квиз у WordWall- у за учење кроз игру

-израда костима од рециклираног материјала за неговање уметничког естетског доживљаја и подизање еколошке свести

Рад у продуженом боравку са децом узраста 6, 7 и 8 година подразумева свакодневну израду домаћих задатака, проверу усвојености градива, ручак, излазак у двориште школе, слушање музике, гледање филмова, читање, цртање и разноврсне креативне радионице. Рад се одвија по прописаним правилима- држање одстојања, ношење маски и редовно прање руку.

Већина ученика доста времена проводи у боравку. Радећи са њима, посматрајући их кроз учење, игру и њихово слободно време, са жељом да се то време у боравку проведе на што квалитетнији начин, да се што успешније надовеже на наставу, у потрази за што ефикаснијим решењима, нека питања су се наметнула сама:

Како мотивисати ученике да усвајају технику читања, да читају изражајно и са разумевањем, у веку кратке, површне перцепције када се конзумирају садржаји који захтевају врло мало или готово никакво ментално ангажовање? А како тек у време када емпатија постаје нешто чега се само са носталгијом сећамо, евоцирати код њих емотивни доживљај који није искључиво везан за сопствене потребе и проблеме, него је подстакнут љубављу према другима и животу уопште? Како да се млади школски нараштај усмерава ка томе да своја емотивна стања уме и вербално да изрази?

И на крају, али не мање битно, како децу суптилно усмерити ка уметничком естетском доживљају, у узрасту када већ почиње везивање за оно лако препознатљиво, сладуњаво, једном речју- кич, и отворити врата једног другог света, где једноставно није исто што и просто, где су охрабрени да буду аутентични, а не униформисани да би по сваку цену били прихваћени од групе вршњака? Овом питању придружује се и следеће: Како кроз уметничке форме подизати свест о потреби једног савеснијег, брижнијег поступања према свету чији смо део, према природи?

Трагајући за одговорима на ова питања, некако се спонтано дошло до следећег. Треба да буде забавно, кроз игру, такмичење, маскирање и костимирање-креативно! Заштитне маске замениће костими. Какви костими и од чега? Од рециклираних материјала, од папира, картона, пластичних виљушака, кашика, сламчица, коришћене амбалаже… Костимираће се у ликове из бајки:  принчеве, принцезе, патуљке, добре и зле виле… такмичиће се у што бољем, изражајнијем читању бајки. За избор бајки ученици предлажу „Царево ново одело“ и „Принцезу на зрну грашка“, обе Ханса Кристијана Андерсена и обе из читанке за други разред. Делимо бајке на одломке и ученици бирају свој део који ће читати. Вежбамо свакодневно, радимо на изражајности. Успут разговарамо о бајкама као књижевној врсти, њиховим специфичностима и почињемо са ликовним радионицама – илустрација бајке по сопственом избору.

Са радионицама почињемо средином октобра и сваког дана комбинујемо књижевне са ликовним. Потребно је још мало увежбавања читања, упознавања са бајкама, израда костима за учеснике читалачке радионице. Треба направити и интерактивни квиз “Колико познајеш бајке?“ у коме ће се такмичити две екипе. Квизови у   WоrdWall-у доста подсећају на видео игрице, траже брзо реаговање. Са тим што је овде осим брзе реакције, потребно и знање. Ученици су нестрпљиви да што пре обуку костиме и покажу своје читалачко умеће! Најуспешнији из категорије читача и илустратора бајки биће награђени, као и победничка екипа квиза.

Усхићење је достигло свој врхунац 10.11.2020. године  када смо с почетком у 10 часова, свечано крунисали радионице откривањем паноа изненађења у холу испред боравка, отварањем изложбе  илустрација ученика, док су се костимирани читаоци- такмичари суочили са изазовом-најизражајније прочитан одломак из бајке. Стручни жири је прогласио победнике у категоријама 1. и 2. разреда, а похвалио све такмичаре. Најбоља три ученика у свакој од категорија, награђени су, док су остали учесници добили похвалнице. Квиз, који је осим провере колико су упознали бајке, био и провера разумевања прочитаног, одржан је у петак, 6. новембра 2020. године , након пробе читања, а у присуству педагога школе.

Закључак:

На начин који је деци близак, кроз игру, креативност али и употребу савремене технологије, припремамо их да кроз живот иду образовани, а да притом задрже своју аутентичност и као такви пронађу што боље место за себе и своју професију у будућности.

Марија Голубовић,
проф. разредне наставе у продуженом боравку
ОШ „Уједињене нације“  у  Београду

https://wordwall.net/sh/resource/6386709/%d0%ba%d1%9a%d0%b8%d0%b6%d0%b5%d0%b2%d0%bd%d0%be%d1%81%d1%82/%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%be-%d0%bf%d0%be%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d1%98%d0%b5%d1%88-%d0%b1%d0%b0%d1%98%d0%ba%d0%b5