Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 29. i 30. septembra 2017. godine organizovan je stručno naučni skup pod nazivom „VasPITANjE danas”. Skup su organizovali Pedagoško društvo Srbije i Odeljenje za pedagogiju i andragogiju Filozofskog fakultet u Beogradu u okviru Susreta pedagoga, koji su ove godine održani šesti  put po redu.

Dvodnevni naučni skup organizovan je kroz plenarni rad i rad u sesijama i sekcijama koje su grupisane oko nekoliko tematskih celina.

U organizaciji susreta učestvovalo je preko 20 članova programskog i organizacionog odbora i 31 volonter-članovi Kluba studenata pedagogije; na Skupu je izloženo 5 plenarnih izlaganja, i 58 izlaganja u okviru sesija i sekcija; u okviru Skupa izdat je i Zbornik sa 36 naučnih i stručnih radova na temu Skupa.

Skupu je obuhvatio oko 200 prisutnih pre svega pedagoga-stručnih saradnika iz svih obrazovno-vaspitnih institucija i fakulteta; direktore predškolskih i školskih ustanova i nastavnike drugih struka,  goste-predstavnike Ministarstva prosvete, Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, nevladinih i partnerskih organizacija, izdavačkih kuća.

Na otvaranju Susreta prisutnima su se obratili: zamenica dekana Filozofskog fakulteta, prof. dr Dragana Pavlović Breneselović, upravnica Odeljenja za pedagogiju i andragogiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Nataša Stojanović, predsednica Pedagoškog društva Srbije.

Plenarni deo je obuhvatio 5 izlaganja:

  • Prof. dr Nikola Potkonjak: „Kritički osvrt na Strategiju  razvoja obrazovanja u Srbiji (SROS) do 2020. godine“
  • Prof. dr Mojca Kovač Šebart: „Participacija kao vaspitno obrazovni izazov“
  • Prof. dr Emina Hebib, prof. dr Vera Spasenović i dr Zorica Šaljić: „Funkcija(e) škole: vaspitanje i/ili obrazovanje“
  • Dr Aleksandar Tadić i dr Biljana Bodroški Spariosu: „Vaspitanje kao odgovor na izazove savremenog doba“
  • Dr Lidija Miškeljin: „U kakvo vaspitanje verujemo“

Nastavak rada prvog dana odvijao se u 4 glavne sesije:

Sesija 1: Vaspitni potencijali sistema obrazovanja i vaspitanja

(moderatori: Dr Ivana Luković i Sandra Backović)

Sesija 2A: Ostvarivanje vaspitne funkcije kroz participaciju

(moderatori: Maša Avramović i Marsela Eskenazi Milutinović)

Sesija 2B: Ostvarivanje vaspitne funkcije kroz participaciju

(moderatori: Dr Vladeta Milin i  Svetlana Spasić)

Sesija 3: Kultura i vaspitanje

(moderatori: Nataša Nikolić i Verica Grbić)

U okviru sesija  učesnici su mogli da prate i učestvuju u diskusiji na preko 30 naučnih i stručnih radova koji  se bave temom Vaspitanja danas.

Drugi dan Skupa bazirao se u radu u sekcijama, u kojima su prisutn
i pedagozi uzeli aktivno učešće na teme:
„Šta vaspitava u vrtiću“(realizator radionice: Katedra za predškolsku pedagogiju)„Ostvarivanje funkcije škole – ima li mesta za vaspitanje“ (realizator radionice: Katedra za školsku pedagogiju)„Povratak vaspitanju: izazovi i mogućnosti za 21. vek“(realizator radionice: Katedra za opštu pedagogiju)„Vaspitanje danas: šta možemo promeniti menjajući ocenjivanje“(realizator radionice: Katedra za didaktiku).

Na zatvaranju stručno naučnog skupa “VasPITANjE danas” sumiran je rad u okviru prvog i drugog dana rada i Skup su zatvorile ispred Filozofskog fakulteta Katedre za pedagogiju i andragogiju Prof. dr Dragana Pavlović Breneselović i Nataša Stojanović ispred Pedagoškog društva Srbije.

Skupu  je prisustvovao veliki broj praktičara, istraživača i naučnih radnika iz cele Srbije. Posebno značajno je bilo prisustvo Prof. dr Nikole Potkonjaka, kao i gošće iz Slovenije, prof.dr Mojce Kovač Šebart Na skupu su se kritički preispitivala aktuelna pitanja, dileme i problemi, razmenjivala su se najnovija naučna saznanja, kao i iskustva u oblasti vaspitnog rada u vaspitno-obrazovno procesu. Na osnovu rezultata evaluacije zaključak je  da su učesnici visoko ocenili sadržaje i temu skupa, organizaciju samog skupa, kao i kvalitet predavanja, diskusija i korisnost od samog skupa.

Pokazalo se da su Susreti pedagoga jako važno mesto okupljanja, pre svega pedagoga, ali i drugih zaposlenih u institucijama i ustanovama koje se bave vaspitanjem i obrazovanjem, prilika da se razmene iskustva, ideje, da se međusobno povežu i profesionalno osnaže.