Пројекат “Зауставимо дигитално насиље” – одржане обуке за 130 просветних радника

710

unicefgrbsrbije

У периоду од 22-25.3.2016. у оквиру пројекта “Зауставимо дигитално насиље” одржане су обуке за 130 запослених у школским управама, основним и средњим школама. У четири града: Нишу, Чачку, Новом Саду и Београду одржане су обуке “Оснаживање запослених у образовном систему за подршку школи у заштити ученика од дигиталног насиља”. Обуке су реализоване кроз четири блока:

– У првом делу учесници су  упознати са карактеристикама дигиталног доба, дигиталном писменошћу, дигиталним језиком и карактеристикама дигиталног насиља. Приказани су резултати истраживања код нас и у свету.
– Други блок  био је посвећен улози полиције у заштити од дигиталног насиља, облицима сексуалног дигиталног насиља и узнемиравања и подацима којима располаже сектор за високо технолошки криминал.
– Реаговање у образовно васпитним установама у ситуацијама дигиталног насиља учесници су реализовали кроз вежбање на примерима ситуација дигиталног насиља.
– У последњем делу обуке учесници су се упознали са приручником “Дигитално насиље-превенција и реаговање”. Кроз рад у групама упознали су се са садржајем приручника, радионицама за ученике и наставнике и могућностима њихове примене у школама.

Обуке су реализовали саветници из Јединице за превенцију насиља, представници МУП-а, Педагошког друштва Србије и школских управа. Сви учесници обука добили су приручник, који је ових дана стигао у висе од 500 школа.

У наредном периоду све сколе ће моћи да од својих школских управа преузму приручнике. 

dnBANER