Projekat “Zaustavimo digitalno nasilje” – održane obuke za 130 prosvetnih radnika

561

unicefgrbsrbije

U periodu od 22-25.3.2016. u okviru projekta “Zaustavimo digitalno nasilje” održane su obuke za 130 zaposlenih u školskim upravama, osnovnim i srednjim školama. U četiri grada: Nišu, Čačku, Novom Sadu i Beogradu održane su obuke “Osnaživanje zaposlenih u obrazovnom sistemu za podršku školi u zaštiti učenika od digitalnog nasilja”. Obuke su realizovane kroz četiri bloka:

– U prvom delu učesnici su  upoznati sa karakteristikama digitalnog doba, digitalnom pismenošću, digitalnim jezikom i karakteristikama digitalnog nasilja. Prikazani su rezultati istraživanja kod nas i u svetu.
– Drugi blok  bio je posvećen ulozi policije u zaštiti od digitalnog nasilja, oblicima seksualnog digitalnog nasilja i uznemiravanja i podacima kojima raspolaže sektor za visoko tehnološki kriminal.
– Reagovanje u obrazovno vaspitnim ustanovama u situacijama digitalnog nasilja učesnici su realizovali kroz vežbanje na primerima situacija digitalnog nasilja.
– U poslednjem delu obuke učesnici su se upoznali sa priručnikom “Digitalno nasilje-prevencija i reagovanje”. Kroz rad u grupama upoznali su se sa sadržajem priručnika, radionicama za učenike i nastavnike i mogućnostima njihove primene u školama.

Obuke su realizovali savetnici iz Jedinice za prevenciju nasilja, predstavnici MUP-a, Pedagoškog društva Srbije i školskih uprava. Svi učesnici obuka dobili su priručnik, koji je ovih dana stigao u vise od 500 škola.

U narednom periodu sve skole će moći da od svojih školskih uprava preuzmu priručnike. 

dnBANER