MEDICINSKE SESTRE VASPITACI

Sve i svašta - ovde možete da diskutujete o svemu što vas interesuje a nije tema ostalih kategorija

MEDICINSKE SESTRE VASPITACI

Postod MSV » 19 Feb 2009, 13:04

Pozivam sve koleginice,medicinske sestre-vaspitace da iznose svoja iskustva u radu sa decom uzrasta do tri godine.
MSV

Pridružio se: 12 Feb 2009, 15:43
zanimanje: msv

Re: MEDICINSKE SESTRE VASPITACI

Postod Ruzica » 20 Feb 2009, 02:46

Posto sam zavrsila i Visu skolu za obrazovanje vaspitaca,mada nikad nisam radila kao vaspitac,ovo me je uvek cudilo. Naime, zacudila sam se kad sam na mestu vaspitaca zatekla medicinsu sestru.Zivela sam u tri grada u nasoj Srbiji i deca su mi ,konkretno sin, promenio 5 vrtica.U jednom bila je jedna sestra i dva vaspitaca,negde se taj odnos menjao, a kod cerke do trece godine sve tri su bile sestre.
Zaista me interesuje, da li postoji posebna skola za obrazovanje medicinskih sestara za rad sa decom od jedne do trece godine?
Ruzica

Pridružio se: 09 Mar 2008, 16:56

Postod sanjanb » 20 Feb 2009, 08:27

Ja sam mislila da u jaslenim grupama MORA da postoji med sestra ali i vaspitac... Medjutim, prijateljica koja radi u vrticu kaze da, bar kod nas u KV-u, u jaslenim grupama su iskljucivo med. sestre vaspitaci.

Za posebnu skolu nisam ni ja znala kad sam bila klinka. Da sam znala verovatno bih je upisala :) Ali sam cula od jedne devojke da je u BG-u zavrsila tu srednju skolu. Tacnije to je medicinska skola pa smer vaspitac... koliko sam ja ukapirala
sanjanb

Pridružio se: 15 Sep 2008, 10:58
zanimanje: profesor pedagogije

Postod Vesnabo » 20 Feb 2009, 22:55

Pri srednjim medicinskim školama postoji i smer medicinske sestre-vaspitači U u nekim ako se odluče da od Ministarstva zatraže smer) i to je odličan smer koji jeu jednom zanimanju spojio ono što je potrebno deci ranog uzrasta, do 3 godine, ali je ovo zanimanje pogodno i za decu starijeg uzrasta od 3 do 7, odnosno 6. godine. Sestre su specijalizovane da rade sa ovom decom, posebno ranog uzrasta i kao vaspitačice i kao med. sestre, s ddruge strane. Predmeti koji se u ovom smeru izučavaju su veoma korisni za praktičan rad sa decom.To su opšti i stručni predmeti iz oblasti medicine, pedagogije i psihologije, onih oblasti koje su relevantne za rad sa decom ovog uzrasta. Veoma je važno reći da učenici imaju, posebno u 3. i 4. godini intenzivnu praktičnu nastavu u vrtićima i u bolnicama na pedijatrijskim odeljenjima posebno. Smer je zaista odličan i program koji izučavaju je primereniji za rad sa decom do tri godine, nego što je program vaspitača koji se završili višu školu ili fakultet. Dobro je ako u ovoj grupi imaju i vaspitači (klasični), ali zaista mislim da nije neophodno.Nisam sigurna šta u tom smislu kaže zakon. Naime, nekoliko godina sam predaval dva stručna predmeta ovom smeru, bila i razredni starešina i zaista sam bila impresionirana znanjem učenica, a posebno njihovim praktičnim radom.
Vesnabo

Pridružio se: 14 Jan 2009, 00:07
zanimanje: pedagoskinja

Postod MSV » 21 Feb 2009, 16:49

Sa decom uzrasta do tri godine,po zakonu moraju raditi samo medicinske sestre vaspitaci.Ranijih godina je bio slucaj da u jaslama rade i oni koji imaju zavrsen neki drugi smer medicinske skole.Sada su oni u obavezi da daju razliku ispita i strucno se osposobe za rad sa decom do tri godine.U okviru medicinskih skola(u Beogradu "Medicinska skola Beograd") postoji smer medicinska sestra- vaspitac.Taj smer podrazumeva ucenje medicinskih predmeta(pedijatriju,anatomiju,patologiju,infektivne bolesti,mikrobiologiju.....)i predmete vezane za vaspitno-obrazovni rad(vaspitanje dece,decju psihologiju,pedagogiju,decju knjizevnost....)Sa tim zavrsenim smerom moze se raditi u vrticu sa decom do tri godine.Oni sa visom ili visokom skolom mogu raditi sa decom preko tri godine.
MSV

Postod Pqaortsygd » 10 Nov 2010, 18:43

Drage koleginice,bas sam se iznenadila kad sam pronasla ovu temu,konacno neko i nas da pomene.Radim u mladjoj jaslenoj grupi kao medicinska sestra-vaspitac.Drago mi je da bar ovako mozemo razmeniti neka iskustva.Veliki pozdrav za sve.
Ono sto mene pre svega interesuje da li je neko polagao za licencu,sta se trazi i kakva je procedura?
Pqaortsygd

Pridružio se: 02 Dec 2011, 19:35
zanimanje: medicinska sestra-va

Postod milja » 03 Dec 2010, 13:48

zdravo,ja radim kao medicinska sestra-vaspitac u decijem obdanistu u kosovskoj mitrovici pa me interesuje sa kojom skolom radite u obdaniste i jer ima neka kolegnica da ima licencu i drzavni za medicinsku sestru vaspitaca i gde i sta je polagala?
milja

Pridružio se: 18 Dec 2011, 18:31
zanimanje: medicinska sestra-va

Postod Poredser » 12 Jan 2011, 20:44

Interesuju me vasa iskustva. Postoje pedagoski normativi za broj dece u jaslenim grupama, ali kada su godisnji odmori u toku, ili pak neke druge nepredvidjene situacije, bolovanja i slicno, i kada jedna sestra radi sa grupom od 25-30 dece (spojanje grupa) sta raditi? Da li rizikovati i prihvatiti toliku rad sa tolikim brojem dece, da li odbiti jer ovo prevazilazi i fizicke i bezbednosne kriterijume, i kome se pozaliti na ovakve uslove rada? U drzavnim ustanovama sve su cesce ove situacije i ja licno ne zelim da sama radim sa brojem dece koji je iznad pedagoskog normativa, a razlog je samo njihova bezbednost.
Poredser

Pridružio se: 01 Jan 2012, 15:27
zanimanje: medicinska sestra va

Postod Ruzica » 14 Jan 2011, 17:44

Ako se nadete u takvoj situaciji,najbolje je pismenim putem napisati zahtev glavnom vaspitacu i time cete sebe ograditi ako do neke nezgode dode.Ne ostavljajte TO samo na usmenoj zalbi glavnom vaspitacu ili upravnici vrtica,ako do necega dode oni ce,verujte mi,stititi svoja leda i govoriti da nisu upoznati sa problemom.dakle,sve samo kroz MOLBU ili Zahtev Glavnom vaspitacu uz obrazlozenje problema i videcete kako ce se brzo naci zamena za dane kada radite sami.SRECNO!
Ruzica

Pridružio se: 09 Mar 2008, 16:56

Postod sorTraloPiona » 28 Jan 2011, 20:40

HITNO POTREBNA MEDICINSKA SESTRA- VASPITAC U PRIVATNOM VRTICU NA NOVOM BEOGRADU! MOZE I SESTRA OPSTEG SMERA! JAVITI SE NA TELEFON 062 97 69 770 ILI NA milka8294@live.com
sorTraloPiona

Pridružio se: 04 Jan 2012, 11:08
zanimanje: sestra vaspitac

Postod MSV » 01 Feb 2011, 14:25

Evo ja bih da odgovorim na pitanja vezana za polaganje strucnog ispita tj ispita za licencu.Dakle ja sam ga polozila pre tri godine,kada je sve to bilo novo za nas.Bilo je tesko raspitati se o nacinu polaganja,zato sto je malo ljudi imalo informaciju....Kada se samo setim kakva je golgota bila informisati se...Svi koji prvi put zasnivaju odnos u prdskolskoj ustanovi su pripravnici.Pripravnicki staz traje godinu dana gde svako prolazi kroz uvidjenje u posao...Odredjuje mu se mentor i u toku tih godinu dana mentor i pripravnik moraju da vode evidenciju o procesu uvodjenja u psao.Mentor ima svoje beleske o pripravniku i radu sa njim,a pripravnik svoju....Po isteku tih godinu dana pripravnuk polaze pred Ustanovom ispit(izvodi aktivnost),pred komisijom koju obrazuje direktor.Ako komisija proceni da je pripravnik prosao uvodjenje u posao,ministarstvu se salje prijava za polaganje strucnog ispita koju samo prvi put placa Ustanova....Odavde je prica ista i za one koji prvi put zasnivaju radni odnos i za one sa iskustvom...Iz ministarstva stize poziv(nekom vrlo brzo,neko ceka i po godinu dana)petnaest dana ranije.U tom prvom pozivu samo pise u kom vrticu ce se polagati prvi deo ispita i oblast .Tema aktivnosti stize dan ranije.Dakle,prvi deo ispita se sastoji od polaganja prakticnog rada u nekom vrticu i odbrane istog,drugi i treci deo se polazu u ministarstvu nakon prvog dela(istog dana).Drugi deo je provera znanja iz zakona o PREDSKOLSKOM OBRAZOVANJU I VASPITANJU,i treci deo su pedagoske situacije.Da napomenem da je za prvi deo ispita neophodna priprema,da se pedagoske situacije odnose na probleme iz prakse i da nema posebne literature za to!!!!Nije toliko strasno koliko u prvi mah izgleda...
MSV

Postod limunzut » 05 Apr 2011, 15:42

Pozdrav za sve koleginice, evo i ja posle 25god rada moram da polazem za licencu,Ja sam medicinska sestra pedijatriskog smera ,i mi imamo i ispit iz pedagogije.Pa me zanima da li je neko polagao ovaj ispit. Sve informacije dobro dosle.Hvala
limunzut

Pridružio se: 03 Mar 2012, 14:53
zanimanje: medicinska sestra

Postod dunja » 13 Apr 2011, 16:26

upravo zavrsavam prekvalifikaciju za medicinsku sestru vaspitaca. Interesuje me da li je neko skoro polagao ispit za licencu i kakva su vam iskustva.Isto tako zanima me koliko je radno vreme sestre vaspitaca,tj. koliki je nedeljno neposredni rad sa decom i da li neko moze reci koliki je odnos plata izmedju vaspitaca i med.sestara-vaspitaca :D
dunja

Pridružio se: 04 Mar 2012, 23:56
zanimanje: med.sestra vaspita;

Postod MSV » 16 Apr 2011, 14:30

jasnaj je napisao:upravo zavrsavam prekvalifikaciju za medicinsku sestru vaspitaca. Interesuje me da li je neko skoro polagao ispit za licencu i kakva su vam iskustva.Isto tako zanima me koliko je radno vreme sestre vaspitaca,tj. koliki je nedeljno neposredni rad sa decom i da li neko moze reci koliki je odnos plata izmedju vaspitaca i med.sestara-vaspitaca :D

Sestre vaspitaci,kao i vaspitaci potpisuju ugovor o cetrdesetocasovnom radnom vremenu u toku nedelje,a od toga je sest sati neposrednog rada sa decom,a preostala dva sata su predvidjena za uredjenje prostora,panoa,saradnju sa roditeljima isl.Naravno retko ili se skoro nikada u praksi ne odrade ta dva sata,tako da se kuci odlazi nakon tih sest sati....Tu su cesto veca,aktivi,radni satanci pa se to tako nadomesti.Vaspitaci(ne mogu sa sigurnoscu da kazem),onako od prilike imaju za oko sest-sedam hiljda vecu platu od sestara...Pozdrav
MSV

Postod Poredser » 19 Apr 2011, 19:31

Da li je neko ima blize informacije o doskolovavanju medicinskih sestara vaspitaca, sa srednje na visu, tj. visoku skolu. Koliko znam, jos uvek ni jedna vaspitacka skola u Srbiji nema akreditaciju za smer Vaspitac za rad sa decom jaslenog uzrasta. Udruzenje medicinskih sestara vaspitaca je nesto najavljivalo da ce napraviti saradnju sa kikindskom sklom, ali oni su su ocajno spori i neazurni kada je prosledjivanje informacija u pitanju, a upis za 2011/2012 se blizi!
Poredser

Pridružio se: 01 Jan 2012, 15:27
zanimanje: medicinska sestra va

Sledeća

Povratak na Svaštara