od Vesnabo » 20 Feb 2009, 22:55
Pri srednjim medicinskim školama postoji i smer medicinske sestre-vaspitači U u nekim ako se odluče da od Ministarstva zatraže smer) i to je odličan smer koji jeu jednom zanimanju spojio ono što je potrebno deci ranog uzrasta, do 3 godine, ali je ovo zanimanje pogodno i za decu starijeg uzrasta od 3 do 7, odnosno 6. godine. Sestre su specijalizovane da rade sa ovom decom, posebno ranog uzrasta i kao vaspitačice i kao med. sestre, s ddruge strane. Predmeti koji se u ovom smeru izučavaju su veoma korisni za praktičan rad sa decom.To su opšti i stručni predmeti iz oblasti medicine, pedagogije i psihologije, onih oblasti koje su relevantne za rad sa decom ovog uzrasta. Veoma je važno reći da učenici imaju, posebno u 3. i 4. godini intenzivnu praktičnu nastavu u vrtićima i u bolnicama na pedijatrijskim odeljenjima posebno. Smer je zaista odličan i program koji izučavaju je primereniji za rad sa decom do tri godine, nego što je program vaspitača koji se završili višu školu ili fakultet. Dobro je ako u ovoj grupi imaju i vaspitači (klasični), ali zaista mislim da nije neophodno.Nisam sigurna šta u tom smislu kaže zakon. Naime, nekoliko godina sam predaval dva stručna predmeta ovom smeru, bila i razredni starešina i zaista sam bila impresionirana znanjem učenica, a posebno njihovim praktičnim radom.