Ruzica je napisao:Posle ovakvog opisa, obrazovanja u Kanadi, zaista se pitam kako ta drzava funkcionise uopste?
Naravno, da sve veci broj dece kod nas ako postize odlican uspeh to moze da zahvali roditeljima koji kuci rade sa njima, ili tako sto im roditelji placaju privatne casove. Mali broj odlicnih ucenika radi sam.
To naravno nije za pohvalu, ali svi cute i rade. Tako to godinama traje. Mislim da su veoma opterecena. Sve bi svakako bilo lakse da su skole bolje opremljene i da se nastava u vecini skola ne odvija samo objasnjavanjem nastavnika.
Recimo, slicne sadrzaje kao u nasim skolama iz matematike imaju deca u Rumuniji, Slovackoj i Rusiji. Rusi cak imaju jacu matematiku nego mi.
Kako je organizovan rad skola? Od kad do kad su deca u skoli?
Jaoj pa oni prave od njih male naciste!!!
Prvo skola pocinje u 9.Skolski autobusi nose i vracaju decu. Ta videli ste te glupe i neudobne zute autobuse po filmovima. Staju u mnogim ulicama tako da mamina i tatina deca ne moraju da pesace ni pet minuta do autobusa. To je ovde citav business, i broj autobusa je ogroman.
E sada su deca stigla u skolu i pocinje nastava. Prva stvar koju rade i to od prvog razreda osnovne skole pa sigurno do osmog, a sa cerkama moram da proverim da li je to jos tako i u srednjim skolama, je da ustanu i da odslusaju Kanadsku himnu. E sada dragi moji zamislite kada vi od malih nogu idete sistematski kroz to ispiranje mozga, i uz nastavnicko objasnjavanje kao niko ko mi i da je svako dete jedinstveno i da radis samo ono sto hoces jer inace neces biti sretan, pa naravno da je krajnji proizvod mali nacisti. Isto je i u Americi. Posle himne se preko razglasa citaju vazna obavestenja za taj dan i cestitaju se rodjendani onima koji ih imaju tog dana.
Skola se zavrsava nesto posle 3 i onda ih autobusi vracaju kuci. Domaci je sve ono sto se tog dana nije zavrsilo u skoli. Sve sto rade u skoli se odmah pregleda, tako da deca neprekidno imaju neke kvizove i testove.
I da zavrsim sa jednom stvari za koju se kladim da mi necete verovati:
Cerka 17 godina - srednja skola
Cerka 15 godina - srednja skola
Sin 13 godina - osnovna skola
Niko od njih jos nikada nije morao da nauci niti jednu jedinu pesmu napamet!!!!!!
Drugo, lektira je potpuno nepoznata kategorija!!!!! Tu i tamo se po nesto trazi da se procita i onda oni pisu takozvani "book report" Ali to nije lektira!