Pitajte me....

Sve i svašta - ovde možete da diskutujete o svemu što vas interesuje a nije tema ostalih kategorija

Pitajte me....

Postod Dina » 24 Apr 2008, 21:44

Ovaj topc otvaram s posebnim zadovoljstvom.Kako se polako skupljamo sa svih strana sveta,a i imamo razlicita iskustva,a na to me je postakao ovaj TMN tekst....mozemo pitati jedni druge i razmenjivati iskustva...
evo teksta TMN...
i eto mene! Bogati, ja sa velikim uzivanjem citam ovaj forum. Zivim i radim u Kanadi. A ako vas interesuje bilo sta o skolstvu ovde samo pitajte jer to mi je omiljena tema. Po profesiji nisam pedagoski radnik, ali imam troje dece, i ziv se jedem sto uce skolu(e) ovde.

Epa TMN,hvala ti na hvaljenju....a evo ti i jedno pöitanje:
-da li se skolski sistem primenjuje klasno u Kanadi i kako to izgleda?
Slika
Dina

Pridružio se: 03 Feb 2008, 10:07

Postod TMN » 25 Apr 2008, 00:11

Odgovoricu, sa velikim zadovoljstvom, cim stignem u kancelariju sutra ujutro.
TMN

Pridružio se: 21 Apr 2008, 12:51

oRGANIZACIJA SISTEMA OBRAZOVANJA

Postod Ruzica » 25 Apr 2008, 08:38

TMN,dobro dosli!
Imala sam jednom priliku da upoznam devojcicu, nase gore list, kojoj roditelji rade u Kanadi. To je bilo pre jedno 7 godina. Moji klinci su tada bili 3 razred, a po godistu i ta devojcica. Ipak, bili smo sokirani sta tamo uce u tom uzrastu. Nasi klinci ispadaju genijalci.Sabiranje do 20, i 100 bez prelaza desetice u tom uzrastu. Ipak, mozda se nesto promenilo.
Postoji li ,dakle, obavezan ciklus za decu u Kanadi? Kod nas je osnovna skola obavezna.
Ruzica

Pridružio se: 09 Mar 2008, 16:56

Re: oRGANIZACIJA SISTEMA OBRAZOVANJA

Postod TMN » 25 Apr 2008, 13:51

Ruzica je napisao:TMN,dobro dosli!
Imala sam jednom priliku da upoznam devojcicu, nase gore list, kojoj roditelji rade u Kanadi. To je bilo pre jedno 7 godina. Moji klinci su tada bili 3 razred, a po godistu i ta devojcica. Ipak, bili smo sokirani sta tamo uce u tom uzrastu. Nasi klinci ispadaju genijalci.Sabiranje do 20, i 100 bez prelaza desetice u tom uzrastu. Ipak, mozda se nesto promenilo.
Postoji li ,dakle, obavezan ciklus za decu u Kanadi? Kod nas je osnovna skola obavezna.

Jeste promenilo se! Sada je jos gore. Ta nista ih ne uce. Osnovna skola je obavezna. Sada razmisljaju da i srednja skola bude obavezna. Ja imam kcerku u 11 razredu i jednostavno se bojim da je pitam bilo sta u vezi skole, da ne spominjem matematiku.

No da podjemo redom: Navescu samo neke karakteristike u poredjenju sa "nasim" skolama.

Osnovna skola. Polazi se od 6 godina. Ucenici od 1 do osmog razreda imaju uvek po jednog nastavnika. Ovde ih zovu uciteljima. Znaci svake godine jedan ucitelj predaje sve predmete. To ne mora da bude ista osoba. Obicno u nizim razredima to je jedna osoba, a kasnije svake godine s emoze desiti da imaju drugog ucitelja.
Oni nemaju u osnovnoj niti u srednjoj skoli odvojene predmete kao sto su fizika hemija i biologija. To je sve jedan predmet koji se zove "nauka".
Knige su besplatne i dobijaju se od skole, gde se i vracaju na kraju skolske godine. Strasno mnogo fotokopiranja je obuhvaceno i deca se uopste ne uce da cene i vole knjige. Kao relaksacija posle nekih "tezih"jedinica oni u skoli igraju bingo. To uopste ne da nije zabranjeno vec je normalno.....
A ucitelji su posebna prica. Ucitelj moze da predaje bilo koji predmet. imao sam slucaj da je mojoj starijoj kcerci ucitelj bila osoba koja je zavrsila z anastavnika fizickog. Usred godine je otisao na nedelju dana u Alberu da gleda neke hockey utakmice. A deca! pa koga je briga za njih. Oni isto tako nemaju istotiju i geografiju kao jasno odvojene predmete.
Po pitanju ocenjivanja, sta da se kaze kada niko ne gubi godinu. Ako je neko bas toliko los, posalju ga u letnju skolu gde se dete progura i sledece godine on je opet sa svojim vrsnjacima.
Po pitanju vanskolskih activnosti, one su izuzetno limitirane na nesto sporta i mozda muzike. Ako nekome treba dodatna pomoc ili ako se neko istice te sekcije ili dopunska nastava skoje mi znamo su ovde potpuno nepoznate.
U toku godine deca imaju letnji raspust, raspust za bozic i novu godinu, jedan u Martu i ko zna koliko dana i to uvek petkom , kao sto je slucaj recimo danas, kada se ucitelji strucno usavrsavaju, a deca ne idu tog dana u skilu. Ja bih rekao da takvih petkova u jednoj skolskoj godini ima najmanje 3 do 4.

Po pitanju izostanaka, roditelji pravdaju sve. Znaci nije neophodno uverenje ood lekara da je dete bilo bolesno. Roditelj nazove skolu ili posalje poruku da je dete bilo bolesno i to je to.

U starijim razredima ih vode tu i tamo u neke kampove ali nikada u vece gradove da posete jednu pozorisnu predstavu. Na kulturi se uopste ne insistira.

Srednja skola:

Sada imaju nastavnike za svaki predmet, ali su mnogi predmeti i dalje spojeni u jedan kao i u osnovnoj skoli. Knjige su i dalje besplatne, i dalje sa kopira kopira kopira i koriste te papire umesto sveski. Da, deca ovde ni neznaju sta su sveske. Pismeni iz maternjeg jezika i matematike su nepoznate kategorije. I sto sam zaboravio da napisem, oni uopste ne uce gramatiku. Ja znam bolje gramatiku Engleskog jezik aod moje dece, jer sam ja ucio Engleski. Oni uopste nigde ne uce gramatiku. To je izbaceno iz skola negde sedamdesetih godina proslog veka.

Svaka godina u srednjoj skoli se zavrsava ispitima. Vec od 16 te godine tako reci sva deca negde nesto raduckaju posle skole i u toku letnjeg raspusta. lektira koju mi znamo je potpuno nepoznata kategorija ovde.
I sva ta takmicenja iz predmeta izmedju skola su jako retka i nisu mnogo popularizovana. A matematika je nesto sto je malte ne normalno da mrzis i da mislis da je tesko.Raspusti i sve ostalo je kao i u osnovnoj skoli. Srednja skola sada traje 4 godine dok je do nedavno postojao i 5 (13) razred za one koji su hteli da idu na fakultet, pa su hteli da s emalo bolje pripreme.

Fakulteti:

Pocinju u Septembru i zavrsavaju se polovinom Aprila sledece godine. Fakulteti nisu hramovi obrazovanja i kulture sto bi se ocekivalo. Ogromna vecina zavrsi 3 godine na fakultetu i dobije bachelor degree. Broj ispita je simbolican u poredjenju sa "nasim" fakultetima, a koliko se ceni znanje i postuju studenti dovoljno govori podatak da mnogi pismeni ispiti pocinu u 7 uvece i traju 3 sata.
Kada ja postavim pitanje da li su deca u 7 uvece u najboljoj kondiciji da izadju na ispit svi me belo gledaju, kao sta je tu lose.

College education: to je trogodisnja skola posle srednje skole, u jednoj reci: UZAS!

Osnovna i srednja skola su besplatni. College i faculteti se placaju.

Postoje i privatne osnovne i srednje skole, iako veoma mali broj, i one se placaju iz dzepa roditelja, sa tom razlikom d avlada dodaje no=vac koji bih i inace bio placen za dete u javnoj skoli. Po pitanju gradiva nema neke razlike

Jos jedna interesantna stvar katolicka crkva je jako ukljucena obrazo=vanje tako da od osnovne zakljucno sa srednjom skolom postoje dva paralelna sistema katolicke i javne skole. Obe skole placa vlada a roditelji biraju gde ce im deca ici. Katolicke skole su za nijansu, veoma bledu nijansu, malo ozbiljnije. Moja mladja cerka ide u 10 razred u jednu katolicku skolu. U tim skolama deca nose uniforme dok u javnim skolama ne.

Eto toliko za pocetak.

Budite ponosni na svoj rad i decu koju vaspitavate.
Ovog leta saljem po prvi put decu u zavicaj. Ja se ozbiljno plasim da ce se vratiti frustrirani i iskompleksirani kada vide koliko nista ne znaju. Oni su tako uceni da je ovde svako pametan i jedinstven. Reci nekome da je glup je ovde ozbiljan prekrsaj! A ako vam ucitelj kaze da je dete jako dobro to ne znaci da je odlikas! Shodno statusu koji skola ima u drustvu i za dobrasa ce vam reci da je jako dobar i da sa detetom nema nikakvih problema. Niko bas niko se ne trudi sa stimulise dete i da izvuce maksimum. Za ucitelje odlikas ili dobras je ist. Oboje su dobri i nema problema!
TMN

Postod Dina » 25 Apr 2008, 15:07

E,TMN....stani....ti po Kanadskom ode rano na weeeekend,a ja imam pitanje.....vidim da si odgovorio na moje pitanje.Pa takav skolski sistem je rezultat zapravo klasnog skolovanja,tj.hocu reci...da postoje elitne skole u kojima je rad sasvim drugaciji,ali zato i jako kostaju.
Recimo ja sam se zacudila kad sam videla,sto se zove ovde gimnazija.A joj,meni joj....pa to smo mi svi ucili u 5,6,7 i 8 razredu i zvali smo osnovna skola....a njemci to zovu gimnazija.Ali imala sam prilike posjetiti jednu privatnu skolu Waldorfschule....e tu je malo slika bolja,pa jos jednu privatnu skolu Märtzschule,jos bolja,zatim jednu religioznu skolu gdje je nivo isto visok.
Znaci da je skolstvo klasno.Prvo u privatne skole ne mogu doci svi zbog cene,a i uspeha.
Dozivela sam dve nase devojcice iz Sarajeva u toku rata,jedna je bila 7 a druga 8 osnovne skole....ma pametnice,roditelji intelektualci stomatolog otac,majka ing.masinstva a deca zlato...nema sto neznaju,i zamislite nisu ih hteli primiti u gimnaziju,a savladale su nemacki za 4 meseca perfektno...naravno da smo mi ...tvrd orah,vocka cudnovata...i preko ministarstva prosvete male su uspele.Jedna je u KÖlnu zavrsila politicki
fakultet i to za Eu usmerenje,a druga je pravni.
TMN,
da li slucajno znas posle mature kako se upisuju na faks-
koji su uslovi,bodovanje ili?
I sad samo nek nasi prosvetni radnici budu srecni dok ne dodje Bolonjski sistem skolovanja,e to ce biti....zaboravimo skole...do kraja zivota ucenje i to ja zovem mucenje.Stalno nekakvi kursevi,iako si svrseni covek,moj brat u Holandiji ima 46 godina i malo koji vikend nije na nekakvom seminaru,zavrsio je sociologiju na Erazmus u Rotterdamu.
Dina

Postod TMN » 25 Apr 2008, 15:37

Ja i dalje verujem da je Evropski sistem , bilo koji, naravno odredjene zenlje kao Albanija i Kosovo se iskljucuju, je daleko bolji od ovoga ovde.
Ti kazes klasni sistem, ali ovde te niko ne pita koliko znas vec koliko para imas!
Te privatne skole ovde zaista ne obezbedjuju ista posebno i javne skole su pune dece "intelektualaca". Ima samo nekoliko privatnih skola o kojima sam citao da je velika konkurencija da se upises.
A vidi sada ovo: prica iz mog grada. Medicinski fakultet traje 4 godine. Dve provodis u ucionici a dve sa lekarima po ambulantama i bolnicama. Posle toga odradis staz i ti si lekar! Struka koja je ovde najbolje placena. Radis koliko hoces i zaradjujes koliko hoces. Zdravstveni sistem je besplatan, dentisti i lekove ti placas, lekari rade ili za sebe ili po bolnicama koje nisu vlasnistvo vlade a vlada sve to placa. Izuzetno nizak kvalitet i veoma skup servis.
Lekari opste prakse mlate pare po svojim ordinacijama, dok skoro svi specijalisti rade za bolnice i imaju svoje ambulante.
Ako si lekar i ako hoces dobro da zaradis a da te niko nista ne pita e onda dodji ovde.
U par reci: Lekar te pregleda, nije ti odgovoran, a placa ga vlada, kojoj opet nije odgovoran jer ga one ne zaposljava vec samo placa za njegov servis. i svi znaju da je to uzas ali nece nista da promen jer lekarima to odgovara.

Moja cerka je imala uciteljicu, koja je napustila osnovnu skolu upisala medicinu i evo posle par godina eno je u Ottawi mlati pare. A bila je ja bih rekao negde oko 35-37 kada je napustila skolu.

Sada su ovde jos uveli da mozes da radis dokle hoces, nema obavezne penzije, tako da lekari mlate pare da to nije normalno!

Po pitanju upisa fakulteta to sve zavisi. Moras da imas neki minimalni uspeh iz srednje skole plus na nekima imas prijemni a na nekima ides na intrview. Minimum iz srednje skole zavisi od fakulteta do fakulteta. Jaci fakulteti traze vise dok je na ovdasnjem ovde kod mene i 75% dovoljno da se upises.
Sa druge strane, na medicini iako imas sve super ocene recimo 100% oni preferiraju da kandidati imaju bachelor degree, tako da deca sa zavrsenom imunologijom, biologijom i slicne ( sve samo 3 godine) se prijavljuju ovde na medicinu i onda ih zovu na interview, pa pricaju s anjima i onda odredjuju koga cu da prime. Kao sto vidis nem ajasnih pravila kao u starom kraju.
i sada da ponovim: zamisli nekoga ko je zavrsio 3 godine recimo genetike i ovdasnji medicinski fakultet ( 2 godine ucionica 2 godine segrtovanje) i uporedi to sa nasom decom koja studiraju medicinu 6 godina!!!! Ja poslao pismo dekanu. Pitao ga kako to da u evripi medicina traje 6 godina a ovde 2godine =2 godine segrtovanja. Pitam ga je li vi primate samo male anstajne kada sav material savladate za tako kratko vreme ( a godina traje od septembra do sredine aprila), dok deca u evropi uce 6 godina medicinu. Nije mi ni odgovorio.
Posle pricam sa jednim profesorom a on mi kaze mi imamo specificne uslove. A ja ga pitam koji su to uslovi. Da obezbedite nesposobne zanatlije umesto lekara. A on samo cuti.

I jos jedna stvar vezana za inzenjerske studije. To je izuzetno retko da imate jednog profesora koji predaje samo jedan predmet!!!! Ovde ne postoji recimo professor termodinamike. Oni su svi professor of engineering!.Mechanical, Electrical engineering i tako to.
Kada zavrsis za inzenjera 3 godine ili 5-6 godina ti ne mozes da radis u struci i nemas titulu inzenjera. Ti moras da imas licencu, onda si professional engineer i mozes da potpisujes projekte i da stavljas pecat!
TMN

Cudo, zaista cudo!

Postod Ruzica » 26 Apr 2008, 18:41

Posle ovakvog opisa, obrazovanja u Kanadi, zaista se pitam kako ta drzava funkcionise uopste?
Naravno, da sve veci broj dece kod nas ako postize odlican uspeh to moze da zahvali roditeljima koji kuci rade sa njima, ili tako sto im roditelji placaju privatne casove. Mali broj odlicnih ucenika radi sam.
To naravno nije za pohvalu, ali svi cute i rade. Tako to godinama traje. Mislim da su veoma opterecena. Sve bi svakako bilo lakse da su skole bolje opremljene i da se nastava u vecini skola ne odvija samo objasnjavanjem nastavnika.
Recimo, slicne sadrzaje kao u nasim skolama iz matematike imaju deca u Rumuniji, Slovackoj i Rusiji. Rusi cak imaju jacu matematiku nego mi.
Kako je organizovan rad skola? Od kad do kad su deca u skoli?
Ruzica

Postod TMN » 26 Apr 2008, 22:34

Posle ovakvog opisa, obrazovanja u Kanadi, zaista se pitam kako ta drzava funkcionise uopste?

Bogata je sa prirodnim resursima, i ne oseca veliku konkurenciju. Ovde i u USA potrosnja energije po jedionici proizvoda je OGROMNA!

Evo ti primer od danas. Prican sa jednim zubarom i naravno pita me odakle sam. Onako usput me pita je li se situacija sa tamilskim tigrovima smirila. Sta da mu kazem? Jeste naravno. Pa kad jedan zubar nema pojma zamisli tek druge.
TMN

Postod Dina » 26 Apr 2008, 22:54

TMN je napisao:

Bogata je sa prirodnim resursima, i ne oseca veliku konkurenciju. Ovde i u USA potrosnja energije po jedionici proizvoda je OGROMNA!

Evo ti primer od danas. Prican sa jednim zubarom i naravno pita me odakle sam. Onako usput me pita je li se situacija sa tamilskim tigrovima smirila. Sta da mu kazem? Jeste naravno. Pa kad jedan zubar nema pojma zamisli tek druge.

Ha,ha,ha ....TMN,pa ti covece zivis u vecitim sokovima....tako one 1999.
kaze meni jedna Nemica,pa jesu li opet Kosovo u Vojvodini bombardovali....europejka...Znas,to je smesno nasim ljudima,mi smo torbari,sve uvek znamo....kaze moj tata da zna svaku krivinu,a ne svaki put od mog rodnog mesta do Holandije....a kako jadan i ne bi kad putije od 1970god.
A sto je tesko jednom iz nasih krajeva skociti do Toronta,Cikaga,Melburna...nista ko u komsiluk.
Ali da li postoje dobro isfahirane struke? Recimo Nemci u svojim fahovima stvarno imaju spicu od znanja,ali im nedostaje opsta kultura,tj,opste znanje...a mi sve znamo i nista...recimo ja imam studij opsta istorija.A oni imaju samo fah,stari vek...i cudom se cude kako ja to imam,ali i smesno je oni imaju ne diplomirane istoricare,a ja jadna i s diplomom nisam dobila u svom gradu posao.
Dina

Postod TMN » 26 Apr 2008, 23:06

Rusi cak imaju jacu matematiku nego mi.

Uvek su i imali. Samo da vidish njigove zbirke za upis na fakultete! Da ne verujes sta se trazi! Ja njih izuzetno cenim!
TMN

Postod TMN » 26 Apr 2008, 23:11

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!!!
TMN

Postod Maja » 26 Apr 2008, 23:31

Bаистину вoскресе! Slika Slika
----------------------------------------------

Деца и школа, Младеновац
Maja

Pridružio se: 02 Jan 2007, 12:51

Vaistinu vaskrese!

Postod Ruzica » 27 Apr 2008, 09:59

VAISTINU SE RODI!
OVO JE NAJADOSNIJI HRISCANSKI PRAZNIK, UJEDNO I DAN PUN LJUBAVI , POZITIVNIH MISLI I LEPIH ZELJA.
ZELIM DA UVEK BUDETE U DUHU OVOG PRAZNIKA.
Ruzica

Postod Dina » 27 Apr 2008, 10:32

Sretan svima Uskrs
Ovo je dan nesebicne ljubavi.
Slika
Dina

Postod TMN » 28 Apr 2008, 17:27

E sada da se vratimo na prave stvari! :lol:

Sampion gluposti koje sam ovde cuo je star jedno deset godina! Radio sam za jednu malu firmu i general manager, koji nije imao ni zanat, vec samo ovdasnju srednju skolu hoce da mi pokaze kako on razume stvari, pa dok sam mu ja objasnjavao razliku izmedju manometarskog i absolutnog pritiska on me prekine i kaze: Ma znam ja to! absolutni pritisak je ono sto nas drzi na povrsini zemlje!!!!!!!! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Ta izjava je sampion gluposti svih vremena! Jos niko nije dosao ni blizu tom tipu. Bilo je i drugih tvrdjenja da ti se digne kosa na glavi ali ne kao ovo.

Druga stvar koju zelim da razjasnim: Ja sve ovo pisem da bih pokazao kako vi u Srbiji imate zaista jedan dobar skolski sistem i da trebate da ste ovako ili onako ponosni na njega.

Jos kada bih znali o zdravstvu ovde , e onda bih vise cenili i zdravstvo koje imate.

Dve stvari koje mi ovde jezivo nedostaju su skolski sistem i zdravstveni sistem iz Serbie.

Ako poredite bolnice, cistocu ljubaznost osoblja koja je zaista bezgranicna onda se moze reci, pa bogati ovde je dobro. Ali kako , ja gledam na to, znanje i zainteresovanost lekara je ono sto se broji a to je ovde mna nizem nivou nego sto vi mozete i da sanjate. Ovde je izuzetno da naidjete na lekara koji je lekar. Svi su oni biznismeni i samo im je interes da prave pare. Nista drugo!

Eto ja sam bogati gotov sa mojim davljenjem. Izvinjavam se za plave vratove koje imate! :lol:
TMN

Sledeća

Povratak na Svaštara