Ruzica je napisao:TMN,dobro dosli!
Imala sam jednom priliku da upoznam devojcicu, nase gore list, kojoj roditelji rade u Kanadi. To je bilo pre jedno 7 godina. Moji klinci su tada bili 3 razred, a po godistu i ta devojcica. Ipak, bili smo sokirani sta tamo uce u tom uzrastu. Nasi klinci ispadaju genijalci.Sabiranje do 20, i 100 bez prelaza desetice u tom uzrastu. Ipak, mozda se nesto promenilo.
Postoji li ,dakle, obavezan ciklus za decu u Kanadi? Kod nas je osnovna skola obavezna.
Jeste promenilo se! Sada je jos gore. Ta nista ih ne uce. Osnovna skola je obavezna. Sada razmisljaju da i srednja skola bude obavezna. Ja imam kcerku u 11 razredu i jednostavno se bojim da je pitam bilo sta u vezi skole, da ne spominjem matematiku.
No da podjemo redom: Navescu samo neke karakteristike u poredjenju sa "nasim" skolama.
Osnovna skola. Polazi se od 6 godina. Ucenici od 1 do osmog razreda imaju uvek po jednog nastavnika. Ovde ih zovu uciteljima. Znaci svake godine jedan ucitelj predaje sve predmete. To ne mora da bude ista osoba. Obicno u nizim razredima to je jedna osoba, a kasnije svake godine s emoze desiti da imaju drugog ucitelja.
Oni nemaju u osnovnoj niti u srednjoj skoli odvojene predmete kao sto su fizika hemija i biologija. To je sve jedan predmet koji se zove "nauka".
Knige su besplatne i dobijaju se od skole, gde se i vracaju na kraju skolske godine. Strasno mnogo fotokopiranja je obuhvaceno i deca se uopste ne uce da cene i vole knjige. Kao relaksacija posle nekih "tezih"jedinica oni u skoli igraju bingo. To uopste ne da nije zabranjeno vec je normalno.....
A ucitelji su posebna prica. Ucitelj moze da predaje bilo koji predmet. imao sam slucaj da je mojoj starijoj kcerci ucitelj bila osoba koja je zavrsila z anastavnika fizickog. Usred godine je otisao na nedelju dana u Alberu da gleda neke hockey utakmice. A deca! pa koga je briga za njih. Oni isto tako nemaju istotiju i geografiju kao jasno odvojene predmete.
Po pitanju ocenjivanja, sta da se kaze kada niko ne gubi godinu. Ako je neko bas toliko los, posalju ga u letnju skolu gde se dete progura i sledece godine on je opet sa svojim vrsnjacima.
Po pitanju vanskolskih activnosti, one su izuzetno limitirane na nesto sporta i mozda muzike. Ako nekome treba dodatna pomoc ili ako se neko istice te sekcije ili dopunska nastava skoje mi znamo su ovde potpuno nepoznate.
U toku godine deca imaju letnji raspust, raspust za bozic i novu godinu, jedan u Martu i ko zna koliko dana i to uvek petkom , kao sto je slucaj recimo danas, kada se ucitelji strucno usavrsavaju, a deca ne idu tog dana u skilu. Ja bih rekao da takvih petkova u jednoj skolskoj godini ima najmanje 3 do 4.
Po pitanju izostanaka, roditelji pravdaju sve. Znaci nije neophodno uverenje ood lekara da je dete bilo bolesno. Roditelj nazove skolu ili posalje poruku da je dete bilo bolesno i to je to.
U starijim razredima ih vode tu i tamo u neke kampove ali nikada u vece gradove da posete jednu pozorisnu predstavu. Na kulturi se uopste ne insistira.
Srednja skola:
Sada imaju nastavnike za svaki predmet, ali su mnogi predmeti i dalje spojeni u jedan kao i u osnovnoj skoli. Knjige su i dalje besplatne, i dalje sa kopira kopira kopira i koriste te papire umesto sveski. Da, deca ovde ni neznaju sta su sveske. Pismeni iz maternjeg jezika i matematike su nepoznate kategorije. I sto sam zaboravio da napisem, oni uopste ne uce gramatiku. Ja znam bolje gramatiku Engleskog jezik aod moje dece, jer sam ja ucio Engleski. Oni uopste nigde ne uce gramatiku. To je izbaceno iz skola negde sedamdesetih godina proslog veka.
Svaka godina u srednjoj skoli se zavrsava ispitima. Vec od 16 te godine tako reci sva deca negde nesto raduckaju posle skole i u toku letnjeg raspusta. lektira koju mi znamo je potpuno nepoznata kategorija ovde.
I sva ta takmicenja iz predmeta izmedju skola su jako retka i nisu mnogo popularizovana. A matematika je nesto sto je malte ne normalno da mrzis i da mislis da je tesko.Raspusti i sve ostalo je kao i u osnovnoj skoli. Srednja skola sada traje 4 godine dok je do nedavno postojao i 5 (13) razred za one koji su hteli da idu na fakultet, pa su hteli da s emalo bolje pripreme.
Fakulteti:
Pocinju u Septembru i zavrsavaju se polovinom Aprila sledece godine. Fakulteti nisu hramovi obrazovanja i kulture sto bi se ocekivalo. Ogromna vecina zavrsi 3 godine na fakultetu i dobije bachelor degree. Broj ispita je simbolican u poredjenju sa "nasim" fakultetima, a koliko se ceni znanje i postuju studenti dovoljno govori podatak da mnogi pismeni ispiti pocinu u 7 uvece i traju 3 sata.
Kada ja postavim pitanje da li su deca u 7 uvece u najboljoj kondiciji da izadju na ispit svi me belo gledaju, kao sta je tu lose.
College education: to je trogodisnja skola posle srednje skole, u jednoj reci: UZAS!
Osnovna i srednja skola su besplatni. College i faculteti se placaju.
Postoje i privatne osnovne i srednje skole, iako veoma mali broj, i one se placaju iz dzepa roditelja, sa tom razlikom d avlada dodaje no=vac koji bih i inace bio placen za dete u javnoj skoli. Po pitanju gradiva nema neke razlike
Jos jedna interesantna stvar katolicka crkva je jako ukljucena obrazo=vanje tako da od osnovne zakljucno sa srednjom skolom postoje dva paralelna sistema katolicke i javne skole. Obe skole placa vlada a roditelji biraju gde ce im deca ici. Katolicke skole su za nijansu, veoma bledu nijansu, malo ozbiljnije. Moja mladja cerka ide u 10 razred u jednu katolicku skolu. U tim skolama deca nose uniforme dok u javnim skolama ne.
Eto toliko za pocetak.
Budite ponosni na svoj rad i decu koju vaspitavate.
Ovog leta saljem po prvi put decu u zavicaj. Ja se ozbiljno plasim da ce se vratiti frustrirani i iskompleksirani kada vide koliko nista ne znaju. Oni su tako uceni da je ovde svako pametan i jedinstven. Reci nekome da je glup je ovde ozbiljan prekrsaj! A ako vam ucitelj kaze da je dete jako dobro to ne znaci da je odlikas! Shodno statusu koji skola ima u drustvu i za dobrasa ce vam reci da je jako dobar i da sa detetom nema nikakvih problema. Niko bas niko se ne trudi sa stimulise dete i da izvuce maksimum. Za ucitelje odlikas ili dobras je ist. Oboje su dobri i nema problema!