Delikventno ponasanje mladih

Diskusije o projektu "Prevencija prestupničkog ponašanja učenika u školskoj sredini" koji sprovodi Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja i Pedagoško društvo Srbije

Delikventno ponasanje mladih

Postod Dina » 01 Mar 2008, 10:51

Da li se bezanje mladih od kuce moze svrstati u delikventno ponasanje?
Sto uciniti na sprecavanju takvog ponasanja?
Dina

Pridružio se: 03 Feb 2008, 10:07

Spas u bezanju

Postod Ruzica » 21 Mar 2008, 17:25

Kada bi vam neko rekao da mu je dete pobeglo od kuce, sama cinjenica zvuci strasno. Ipak, u komsiluku imam bivsu ucenicu koja je u drugom srednje pobegla od kuce. Roditelji razvedeni. Pripala je ocu.
Dva dana niko nije znao gde je. Onda zazvonio moj mob. kad ono ona. Molila me da ne govorim i ne pitam gde je. Na sigurnom sam i od mame i od tate.
Mala je odlikas, sa malo duzim jezikom. Otac joj ne dozvoljava da izlazi. Bezala je kroz terasu u grad. Cak je otac izbacio sa stvarima iz kuce. Od nje je trazio da rucak bude spreman svaki dan. Da stvari budu oprane i ispeglane i da ona bude odlikas. Pa recite mi uciteljice, rekla mi je kroz suze, nije li to mnogo i za mene.
Odlucila je da se sama prijavi u dom. Nekako sam uspela da je nagovorim da se vrati.Sumnjam da ce ostati na tome.
Eto to je jedan primer.
Ruzica

Pridružio se: 09 Mar 2008, 16:56

Postod LadyDiana » 21 Mar 2008, 22:59

Kakav je to otac sto izbacuje svoju kcer iz kuce??!!!Ma sta ona uradila on je tu da je izvede na pravi put!!! A ne ona da mu sluzi kao ROB!!! :evil: Verovatno ce jednoga dana trebati i svoju platu da daje njemu, a on ce joj odvajati dzeparac!!!! nije ni cudo sto je pobegla!!! :cry:
:arrow: A gde su u svemu tome socijalni radnici!!??? :?: :?:
Sta je njihov posao????
Mozda sam malo pregruba, ali stvarno poludim kad cujem ovakve price!!!!
Mislim da devojka ma pravo da se bori za svoja prava!!!!
LadyDiana

Pridružio se: 11 Mar 2008, 23:41

Ona zna sta hoce

Postod Ruzica » 22 Mar 2008, 16:00

Slazem se!

:P To je dete koje je jos u prvom razredu odskakala od ostale dece svojim znanjem ali i nacinom razmisljanja. Danas,sjajno govori engleski, latinski, drzi privatno casove i tako sebi obezbeduje dzeparac.

:) Luce moje, suvise je jaka da bi dozvolila bilo kome da je slomi. Ima ona svojih trenutaka kada joj je tesko. nije me zvala vec mesec dana , vec mi nedostaju razgovori sa njom. Ali ona zna da uvek moze da se osloni na njenu uciteljicu i sve sto kaze da ce ostati izmedu nas dve.

:wink: Njen otac je malo smeksao, cula sam se sa njim. Daje joj vise podrske , tesko mu pada njeno oblacenje, to sto svima saspe u lice sta misli.Ipak, ima toliko razloga da bude ponosan na nju i mislim da je toga poceo da bude vise nego svestan.
Ruzica

Sad je to druga prica

Postod Ruzica » 27 Mar 2008, 07:29

Juce sam u autobusu srela pomenutu ucenicu.
Nesto me je iznenadilo, uciteljice tata se skroz promenio, toliko mi podrske daje u svemu. Mamu nemam oci da vidim, kad sam je zamolila da me primi na dva tri dana ona je pred ljudima rekla da to ne dolazi u obzir. nismo se cule mesec dana.Stvarno,rece, ne treba mi vise. moracu o tome da razgovaram sa njom, jer je zaboravila vrlo bryo koliko je ta ista majka ucinila za nju dok je ona tri nedelje lezala u bolnici.Kad cujem nesto ovako shvatim da zivot i te kako moze biti komplikovan.
Sada je opcinjena tatom, dobro bar u jednog da ima poverenja. Dopalo mi se jer je rekla da mora popraviti neke ocene.Ynate bunila sam se kad je nastavnica istorije dala 2 jednom uceniku, a odmah posle toga meni 1. Ynam, kaze, da mi je tu jedinicu dala da gledam svoja posla, ali sada moram da je popravim.
Ruzica

Postod LadyDiana » 27 Mar 2008, 21:57

Drago mi je sto to cujem....da je sad sve u redu u odnosima sa tatom...
Pa valjda ce onda jednoga dana biti sve OK i sa mamom.... :roll:
Devojcica je stvarno jaka,svaka joj cast!!!! :)
LadyDiana

Pridružio se: 11 Mar 2008, 23:41

Hiperaktivnost

Postod Ruzica » 30 Mar 2008, 00:26

:roll:
U odeljenju imam dete sa sindromom hiperaktivnosti. Mislila sam da ako je zaposlim time cu resiti problem. Medutim nije bas tako. Nagovorila sam roditelje da je odvedu na pregled gde je konstatovano. Cak sam se cula sa njenom doktorkom i mislila da cu bar u toj sveri uspeti da proniknem u njenu glavicu. Onda me je spopalo novo iznenadenje. Roditelji su odustali od terapija, jer zaboga ona je samo nestasna. Mesec dana sam se borila da prikupim sto vise podataka kako da joj pomognem. Citala sam knjige, razgovarala sa psiholozima ali su mi ruke ostale svezane jer roditelji odbijaju da nastave saradnju.
U prva tri meseca bilo je jezivo. Sve u odeljenju je tukla. Roditelji ostale dece su u jednom momentu zahtevali da se ona ukloni iz odeljenja. Zapazila sam nesto u njenom ponasanju. Ma koje dete da pohvalim, ili pomilujem, to isto dete zavrsice pod njenim rukama. Kada bi nju pohvalila ili pomilovala pred odeljenjem ona bi se okrenula i isplezila ostaloj deci. Veoma cesto me imitira na veoma vulgaran nacin,ponavlja moje reci i onda prasne u smeh. To veoma ometa nastavu.
Domace retko donosi, a majka se redovno dopisuje sa mnom recima da je ona dva sata pisala i da nije mogla vise. Zapravo dete mi govori da nju to mrzi a da je mama lagala. Jezivo.
Ruzica

Drugarice iz klupe

Postod Ruzica » 18 Apr 2008, 15:45

:x :oops:

Danas su se za vreme prvog casa moje dve ucenice posvadale. Ona me gleda ovako,...ona mi se unosi u lice,...ona prevrce ocima kad nesto kazem,...nisam je prva gurnula ona je mene,...Sta prica jedna to isto prica i druga.

Za vreme velikog odmora malko su ukrstile ruke. Jedna me doceka sa suzama , a druga vidno ljuta.Pozvala sam ih i rekla da ako ovako nastave sedece svaka u svojoj posebnoj klupi.A kad rese da se pomire vraticu ih da sede zajedno. Do kraja godine moci cete da sedite zajedno ili ce svaka do kraja godine sedeti sama. Izvolite, birajte!
Budem li cula da je neka nagovarala decu iz odeljenja da se ne druze sa nekom od vas dve, ta ce pisati sastav.
Nije im se dopao moj predlog.
Kako biste vi reagovali? Jesam li pogresila?
Ruzica

Postod Aleksa_Eremija » 19 Apr 2008, 20:48

Molim korisnike foruma da ne konkretizuju primere (podaci o skoli, odeljenju deteta i slicno) o deci i decijim problemima kako bismo zastitili privatnost tih podataka. Umesto konkretizacije koristite podatke koji ne mogu ukazati o kom se detetu radi (npr. dete u nekoj skoli - a ne - dete u mojoj skoli i sl.).
Hvala na razumevanju.
Korisnikov avatar
Aleksa_Eremija
Administrator foruma diplomirani pedagog

Pridružio se: 21 Mar 2005, 18:40
zanimanje: pedagog

Popravicu se

Postod Ruzica » 20 Apr 2008, 14:05

:oops:
Ops, uvazavam kritiku. Nisam bila oprezna. Izvinjavam se. Kad sam bolje razmislila u pravu si. Hvala!
Ruzica

Re:

Postod drpelita » 11 Feb 2009, 16:09

Aleksa_Eremija je napisao:Molim korisnike foruma da ne konkretizuju primere (podaci o skoli, odeljenju deteta i slicno) o deci i decijim problemima kako bismo zastitili privatnost tih podataka. Umesto konkretizacije koristite podatke koji ne mogu ukazati o kom se detetu radi (npr. dete u nekoj skoli - a ne - dete u mojoj skoli i sl.).
Hvala na razumevanju.

Iz licnog iskustva najbolje se izvode zakljucci,ako mi neko napise "tamo negde"ja ga shvatam pomalo nepoverljivo,u svakom slucaju ne treba navoditi ima skole,nastavnika ili ucenika....
drpelita

Pridružio se: 03 Feb 2009, 16:53
zanimanje: roditelj

Re: Delikventno ponasanje mladih

Postod Aleksa_Eremija » 12 Feb 2009, 16:28

Privatnost ucesnika u obrazovanju, pre svega dece, su prioritet u uredjivanju ovog foruma.
Molimo sve clanove foruma da se pridrzavaju ovog pravila.
Unapred hvala
Korisnikov avatar
Aleksa_Eremija
Administrator foruma diplomirani pedagog

Pridružio se: 21 Mar 2005, 18:40
zanimanje: pedagog

Povratak na Prevencija prestupničkog ponašanja